Suoraan sisältöön

Astuvansalmen kalliomaalaukset

Kalliotaidetta mökkiseudullasi: Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat Pohjoismaiden laajin maalauskokonaisuus

Täällä on ollut elämää jo 6 000 vuotta sitten! Yöveden rannalla Ristiinassa sijaitsevat Astuvansalmen kalliomaalaukset, joka on Pohjoismaiden suurin kalliomaalauskokonaisuus. Tänne kelpaa tuoda vaikkapa mökkivieraat. Astuvansalmen kallio muistuttaa järveltä tietystä suunnasta katsottuna ihmisen päätä. Kenties entisaikojen ihmiset mielsivät suuren pään jonkinlaiseksi jumalaksi tai sen kuvaksi, ja ehkä kalliosta siitä syystä muodostui heille jonkinlainen tärkeä tai pyhä paikka.

Astuvansalmen kalliosta on löydetty noin 80 maalattua kuvaa. Yleisimmät kuviot ovat hirvi, ihminen ja vene. Hahmot on maalattu punamullalla. Siksi kuvioiden erottuminen kalliosta vaihtelee vuodenajasta ja säätilasta riippuen. Syksyllä hyvin erottuva kuvio saattaa olla keskikesän auringonpaisteessa vaikeammin hahmotettavissa. 

Jousi kädessä seisova naishahmo on Astuvansalmen erikoisuus. Naishahmoa on nimitetty muun muassa Astuvansalmen Artemikseksi. Aseen kanssa kuvattuja naisia ei ole Suomessa muualta tunnistettu.

Kalliotaidetta pääset parhaiten ihastelemaan vesiteitse omalla veneellä, meloen tai M/S Ainolla. Maalauksille on myös polku, mutta se on huonokuntoinen eikä sitä ylläpidetä.

Lue Astuvansalmesta sekä muista mökkiseutusi kalliomaalauksista täältä.

Kuva: Visit Saimaa