Suoraan sisältöön

Kestävät mökkimatkat

Sillä on merkitystä, miten kuljet mökille ja mökkiseudulla

Mökille kulkemista kannattaa hetki miettiä kestävyyden kannalta. Jo pienillä muutoksilla liikkumisesi vastuullisuus kasvaa ja pystyt merkittävästi edistämään mökkimatkojesi ilmastoystävällisyyttä. Tämä ei tarkoita esimerkiksi autosta luopumista tai kalliita hankintoja. Tarjoamme sinulle erilaisia ideoita muun muassa vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimiviin autoihin, taloudelliseen ajotapaan, joukkoliikenteeseen, omistamisen vaihtoehtoihin ja veneilyyn. 

Mietitkö mitä kestävät mökkimatkat tarkoittavat? Asian ytimessä ovat sujuvuus, turvallisuus, terveellisyys, taloudellisuus ja ympäristöystävällisyys – näiden avulla voit miettiä, miten liikkuminen olisi mahdollisimman vastuullista sinun, ympäristön ja yhteiskunnan näkökulmasta. Mökkimatkat voit taittaa kestävämmin muun muassa taloudellisella ajotavalla, vaihtoehtoisella energialla toimivalla autolla, joukkoliikenteellä, kimppakyydillä, yhteiskäyttöautolla, pyörällä tai soutu- tai sähköveneellä. Jokainen vapaa-ajanasukas voi osallistua kestävämpien mökkimatkojen edistämiseen omaan mökkielämäänsä sopivilla ratkaisuilla. Mahtavaa, eikö!

Tiesitkö, että vuonna 2030 Suomen kokonaishiilijalanjäljen tulisi olla keskimäärin 2 500 kiloa henkilöä kohden? Päästäksemme tähän tavoitteeseen meidän on hyvä tarkastella hyvinkin arkisia asioita ja vähentää päästöjä jokaiselta elämisen osa-alueelta. Niihin lukeutuvat esimerkiksi asuminen, liikenne ja matkailu, ruoka sekä tavarat ja hankinnat. Myös vapaa-ajan asumista kannattaa katsoa yhtenä osa-alueena hiilijalanjäljen pienentämisessä. Pienetkin teot lasketaan, joten tule mukaan yhteisiin ilmastotalkoisiin.   

Kuva: Visit Saimaa

Vapaa-ajan asuminen ja kestävät mökkimatkat Etelä-Savossa

Vuonna 2019 tehdyn selvityksen mukaan Etelä-Savon vapaa-ajan asumisen päästöt ovat noin 427 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Yllä olevasta ympyrädiagrammista näet, miten se jakautuu eri toimintoihin. Siihen vaikuttavat vapaa-ajanasunnolle liikkuminen, millainen vapaa-ajanasunto on kyseessä ja miten siellä vietetään mökkielämää. Mökkimatkat muodostavat noin kolmasosan vapaa-ajan asumisen hiilijalanjäljestä. Tämä tarkoittaa sitä, että yksittäisen vapaa-ajanasukkaan mökkimatkoista aiheutuva päästölukema on noin 149 kiloa – merkittävä osa siis. Hyvä asia on se, että tähän voi jokainen vapaa-ajanasukas vaikuttaa omalla panoksellaan.  

Valtaosalle Etelä-Savon mökeistä matkustetaan maakunnan ulkopuolelta. Mökkimatkan pituudesta riippuen kilometrejä voi kertyä vuodessa varsin paljon. Pienilläkin muutoksilla voit vaikuttaa siihen, millainen on mökkimatkojesi hiilijalanjälki.

Etelä-Savo on Suomen suurimpia mökkimaakuntia. Tähän on vaikuttanut upean järviluonnon lisäksi esimerkiksi kohtuullinen etäisyys Suomen suurimmista kaupungeista. Vapaa-ajanasukkaat ovat maakunnalle merkittävä voimavara ja mahdollisuus – nyt ja tulevaisuudessa. Varmistetaan yhdessä, että vapaa-ajan asumisen pitkät perinteet säilyvät ja siirtyvät sukupolvelta toiselle.  

Tekemällä erilaisia valintoja voit lisätä mökkimatkojesi ilmastoystävällisyyttä. Sitä varten olemme koonneet sinulle runsaasti faktaa, vaihtoehtoja ja inspiraatiota. Toivottavasti löydät täältä sinun mökkielämääsi sopivia ratkaisuja siihen, miten mökille liikkumisen päästölukemaa saisi hieman pienennettyä.

Miten voit lisätä mökkimatkojesi vastuullisuutta?

Viivy mökillä mahdollisimman pitkään  

Simppeli keino vähentää mökkimatkojen ilmastopäästöjä on viipyä mökillä mahdollisimman pitkään. Se vähentää kodin ja vapaa-ajanasunnon välistä matkustamista. Silti voit nauttia mökkielämästä yhtä paljon kuin lyhyemmillä viipymillä.  

Mökillä oleskelua voit pidentää esimerkiksi etätyöskentelemällä. Yksi etätyöpäivä viikossa pienentää kokonaishiilijalanjälkeä prosentin. Jos etätyöskentely ei ole mahdollista, voisivatko työvuorosi kotipaikkakunnalla järjestyä siten, että voit esimerkiksi silloin tällöin viettää pidemmän mökkiviikonlopun? 

Lue lisää etätyöskentelystä mökillä täällä.

Yhdistä asioinnit ja muu liikkuminen  

Päivittäistä asiointia ja liikkumista on hyvä katsoa vastuullisuuden näkökulmasta.Mökkipaikkakunnalla ja -seudulla liikkumiseen kannattaa ketjuttaa useampi asia samalle matkalle. Yhdistä esimerkiksi kauppareissut, mökkivieraiden noutaminen linja-autopysäkiltä, torikahvilla ja rautakaupassa käyminen. Mieti myös, voisiko asioinnit tehdä sähkö- tai soutuveneellä, polkupyörällä tai kävellen, jos etäisyydet sen sallivat.

Kuva: Hop on Hop off /  Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen -hanke

Kuva:  Juho Kuva / Visit Finland

Suosi joukkoliikennettä ja harkitse vaihtoehtoja omistamiselle  

Nykyisin on myös vaihtoehtoja auton omistamiselle. Sopisiko sinulle jakamistalouteen perustuva autoilu, kimppakyydit tai ”mökkiauto”? Vielä parempi, jos pystyt liikkumaan vapaa-ajanasunnollesi joukkoliikenteen kyydissä, tai edes osan matkasta.

Etelä-Savoon pääset junalla esimerkiksi Mikkeliin, Mäntyharjulle, Pieksämäelle, Punkaharjulle ja Savonlinnaan. Linja-autolla on hyvät yhteydet valtatie 5:llä, yleisesti Mikkeli-Juva välillä ja Savonlinnan seudulla sekä kohtuulliset yhteydet valtateillä 13 ja 14. Niiltä voit jatkaa matkaa mökille mahdollisuuksien mukaan jatkoyhteyksillä. Jos jatkoyhteydet ovat heikot tai etäisyys pysäkiltä mökille on pitkä, pohdi voisiko joku noutaa sinut autolla pysäkiltä mökille.

Vuonna 2019 tehdyn selvityksen mukaan Etelä-Savon vapaa-ajanasunnoista noin 3 850 (noin 8 prosenttia) sijaitsee julkisen liikenteen pysäkin läheisyydessä eli 500 metrin etäisyydellä pysäkistä. Suurimmat pysäkkien läheiset mökkikeskittymät sijaitsevat Mäntyharjun-Vihantasalmen alueella, Kangasniemen, Haukivuoren ja Anttolan taajamien läheisyydessä, Rantasalmen luoteisosassa Kuomusaaren-Voinsalmen alueella ja Savonlinnassa Punkasalmen-Punkaharjun alueella.

Kilometrin etäisyydellä julkisen liikenteen pysäkistä sijaitsee 9 280 vapaa-ajanasuntoa, eli noin 20 prosenttia Etelä-Savon vapaa-ajanasunnoista. Ymmärrämme, että kilometri voi olla jollekin varsin pitkä matka kuljettavaksi pysäkille – etenkin kävellen. Voisiko vaikka mökkinaapurilta saada kuljetusapua varsinkin silloin, kun kantamukset ovat suuret tai liikkuminen kävellen on haastavaa?

(Lähde: Etelä-Savon vapaa-ajan asuntoihin liittyvä liikkuminen ja sen vähäpäästöisyyden edistäminen -selvitys 2021, Etelä-Savon maakuntaliitto)

Tutustu joukkoliikenteen aikatauluihin:

Etelä-Savo ja kestävät mökkimatkat

Kuva: Hop on Hop off /  Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen -hanke

Kulje automatkat vaihtoehtoisella energialla  

Mökkimatkojen kulkemiseen on tarjolla runsaasti ilmastoviisaita vaihtoehtoja. Polttomoottoriautoa ekologisempi vaihtoehto on kaasu- tai täyssähköauto. Jos mökkimatkasi on lyhyehkö, hybridiauto on mainio vaihtoehto. Näitä on hyvä harkita, jos auton vaihtaminen on sinulle ajankohtaista.

Jos mökkimatkasi on pitkä, kannattaa laskea, tulisiko sähköauto edullisemmaksi kokonaisuudessaan. Vaikka täyssähköauton hankintahinta on tällä hetkellä suhteellisen korkea, käyttökustannukset ovat merkittävästi pienemmät kuin polttomoottoriautossa. Voit lyhentää sähköauton autorahoitusta merkittävästi sillä summalla, mikä sinulla menisi polttoainepumpulla kuukaudessa.

Etelä-Savossa on ympäri maakuntaa kattava sähköautojen latausverkosto, joka laajentuu tulevina vuosina. Kolmelta kaasuasemalta tankkaat esimerkiksi ekologista biokaasua. Maakunnasta löytyy myös osaajia asentamaan sähköauton latauspistokkeen vapaa-ajanasunnollesi. Asennustyöstä saat kotitalousvähennystä. 

Tutustu sähkö- ja kaasuautojen lataus- ja tankkauspaikkoihin:

Kuva: Visit Saimaa

Kiinnitä huomiota taloudelliseen ajotapaan 

Auto on tällä hetkellä suosituin tapa matkustaa mökille. On ymmärrettävää, ettei jokaiseen niemennotkoon ja saarelmaan ole välttämättä muita keinoja päästä. Jos auton vaihtaminen ilmastoviisaampaan vaihtoehtoon ei ole tällä hetkellä mahdollista, ei hätää: voit pienentää polttoaineen kulutusta taloudellisella ajotavalla.

Keventämällä kaasujalkaa säästät polttoainekuluissa huomattavasti. Mökkimatkan kesto ei kasva merkittävästi, vaikka vähentäisit ajonopeutta maanteillä ja moottoriteillä esimerkiksi 10 km/h. Samalla lisäät liikenneturvallisuutta. Mitä enemmän autossa on matkustajia, sitä parempi taloudellisesta ja ekologisesta näkökulmasta. Välttämällä turhia auton käynnistyksiä edistät myös taloudellista ajotapaa. 

Kannattaa ajaa tasaisella ajonopeudella esimerkiksi vakionopeudensäätimen avulla sekä hyödyntää moottorijarrutusta. Ennakoi ja suunnittele, milloin lähdet matkaan, sillä ruuhkissa polttoainetta kuluu enemmän. Voisitko perjantai-iltapäivän ruuhkien sijaan lähteä jo aamulla tai torstai-iltana? Entä jos juhannuksen paluuruuhkan sijaan ajaisit takaisin kotiin vasta maanantaina?

Kesän helteillä ja talven pakkasilla kannattaa kiinnittää huomiota ilmastointiin ja lämmitykseen. Maltti on valttia, sillä esimerkiksi ilmastoinnin osuus on 4–10 prosenttia polttoaineen kokonaiskulutuksesta. Talvella kannattaa esilämmittää moottori, jos vapaa-ajanasunnolla on siihen mahdollisuus. Ulkolämpötilasta riippuen esilämmitykseen riittää puoli tuntia, maksimissaan kaksi tuntia. Moottorin esilämmitys kannattaa ajoittaa valtakunnallisten sähkön kulutushuippujen ulkopuolelle. Vältä moottorin esilämmittämistä arkisin aamulla klo 8–10 ja alkuillasta tavallisimmin klo 16–17 ja uudelleen klo 19–20 välillä. Lauantaina ja sunnuntaina sähkönkulutus on maltillisempaa. 

Kun auton vaihto on seuraavan kerran edessä, pohdi voisiko uusi autosi kulkea vaihtoehtoisella energialla. Se on väistämättä tulevaisuutta, johon myös autonvalmistajat ovat hiljalleen siirtymässä.

Etelä-Savo ja kestävät mökkimatkat

Nauti järviluonnosta sähköveneellä tai soutaen 

Etelä-Savossa on yli 4000 järveä, ja veneily kuuluu olennaisesti monen mökkielämään. Lihasvoimin kulkeva soutuvene on ekologisin vaihtoehto. Oletko miettinyt polttoaineperämoottorin tilalle ympäristöystävällisempää sähkömoottoria? Tätä hiljaista kulkuvälinettä arvostavat myös mökkinaapurit ja saimaannorppa.

Järviluonnosta nauttimisen, retkien ja kalastuksen lisäksi vapaa-ajan asumiseen liittyviä asiointikäyntejä voi tehdä veneellä, esimerkiksi käydä kirkonkylällä ja kaupassa sekä noutaa mökkivieraat, jos mökki sijaitsee saman järven rannalla. Välttääksesi turhaa veneilyä kannattaa ketjuttaa mahdollisimman monta asiaa samalle matkalle – näin säästät polttoainetta merkittävästi.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue lisää kestävästä liikkumisesta:  

Etelä-Savo on kestävän mökkeilyn maakunta, jossa edistetään vapaa-ajan asumisen ilmastomyönteisyyttä sekä ekologista, taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä. Kannattaa tutustua tarkemmin myös kestävän mökkeilyn sisältöihimme. 

Kuva: Visit Saimaa

Kestävät mökkimatkat -osion on toteuttanut ETVA-hanke, viralliselta nimeltään ETVA - Etelä-Savon vapaa-ajan asumiseen liittyvän kestävän liikkumisen selvittäminen, edistäminen ja ohjaaminen. Tutustu hankkeeseen lisää.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei ja Etelä-Savon maakuntaliitto