Kestävä mökkeily alkaa pienistä teoista.

Mitä on kestävä mökkeily

Toteutatko jo arjessasi asioita, jotka edistävät ekologista, taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä? Samanlaisilla asioilla voit lisätä myös mökkeilysi vastuullisuutta ja ilmastomyönteisyyttä. Ilmaston ja ympäristön kannalta järkevien tapojen ja ratkaisujen lisäksi kestävä mökkeily on myös tekoja, jotka edistävät mökkiseutusi hyvinvointia ja elinvoimaisuutta.

Hyvä lähtökohta on mökin aktiivinen käyttö. Se parantaa mökin ”hiilitasetta” ja tarkoittaa sitä, että mökkiä ei lämmitetä turhaan. Ja kun paikat pidetään kunnossa, mökin elinkaari pitenee.

Täältä löydät vinkkejä kestävään mökkeilyyn sekä linkkejä, joista voit halutessasi lukea vielä lisää aiheesta.

Lämmityksellä voi vaikuttaa paljon

Useimmilla mökeillä on tulisijoja, ja puulämmitys onkin luonnollinen asia mökillä, etenkin jos polttopuuta saa omalta tontilta. Kannattaa huolehtia siitä, että poltetaan vain kunnolla kuivatettuja puita oikealla tavalla niin, että puu palaa puhtaasti. Tulisijojen lämmöntalteenoton hyötysuhteella on myös merkitystä.

Sähkölämmitteisellä mökillä kannattaa peruslämmön sijaan suosia älykästä, vähän energiaa kuluttavaa kuivanapitolämmitystä, mikäli mökin rakenteet ja varustelu (esim. vesihuolto) sen sallivat. Lämmityksen kaukosäätö ja ilmalämpöpumppu ovat ratkaisuja, joilla voidaan myös vähentää energian kulutusta niinä aikoina, kun mökillä ei ole käyttöä.

Lämmityksen ilmastovaikutukset on hyvä ottaa huomioon jo rakennusvaiheessa. Samoin vanhaa mökkiä remontoitaessa voidaan tehdä vastuullisia ratkaisuja lämmityksen suhteen.

Ekosähköä ja energiatehokkuutta

Jos mökkisi on sähköistetty, uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettu sähkö on suositeltavin vaihtoehto. Sellaisille mökeille ja mökkitonteille, joihin on vaikeaa tai mahdotonta saada verkkovirtaa, aurinkopaneelit ovat verraton ratkaisu.

Mökilläkin kannattaa kiinnittää huomiota laitteiden energiatehokkuuteen ja kestävyyteen sekä suosia ympäristömerkittyjä tuotteita. Erilaisten laitteiden määrä on hyvä minimoida ja käyttää niitä vain tarpeen mukaan. Rikki menneen laitteen korjausmahdollisuudet kannattaa selvittää ensin, ennen kuin hankkii uuden.

Lamppujen ja valaistuksen parantaminen on helppo keino parantaa mökkeilyn kestävyyttä – ja samalla syntyy säästöä. Lamppujen valinnasta ja valaistuksen suunnittelusta myös mökkiolosuhteisiin löytyy luotettavaa ja ajankohtaista tietoa sivustolta https://lampputieto.fi. Ja muistathan, että käytetyt energiansäästö- ja led-lamput ja valaisimet kuuluvat SER-keräykseen.

Vesihuolto on keskeinen asia

Ekotehokkaimpia tapoja hoitaa mökin vesihuolto ovat kantovesi ja ns. kesävesi. Vesihuollosta riippuu, voiko mökkisi sisälämpötila mennä pakkasen puolelle silloin, kun mökkiä ei käytetä, vai onko lämpötila pidettävä plussan puolella, jotta vesiputket ja -kalusteet eivät jäädy.

Ovathan jätevesiasiat jo mökilläsi kunnossa? Jos homma sattuu vielä olemaan vaiheessa, neuvontaa saat esimerkiksi mökkikuntasi rakennusvalvonnasta. Jätevesisäädösten toteuttamista mökilläsi helpottaa, jos mökille ei asennetakaan vesivessaa vaan kuivakäymälä. Silloin käsittelyä tarvitsevaa jätevettä ovat pesuvedet keittiöstä, saunasta ja pesuhuoneesta eli ns. harmaat vedet.

Ympäristöystävällisten puhdistusaineiden käyttö on mökillä tietenkin itsestään selvää, eikö niin. Ja mökkikunnastasi löytyy varmasti asialliset matonpesupaikat – mattojen pesu laiturilla on kaikkea muuta kuin suositeltavaa!

Lajittele ja kierrätä mökilläkin

Tärkein asia on tietenkin pyrkiä vähentämään jätemäärää ylipäätään.

Jätteiden lajittelun on hyvä olla rutiinia myös mökillä. Ainakin sekajäte, paperi, kartonki, lasi ja metalli, niin kuin kotonakin lajittelet. Biojätteen kompostointi tietenkin myös – mökkitontiltasi löytyy varmasti kohteita, joissa voit hyödyntää kompostoinnissa syntyvän mullan. Muovin lajittelusta saat lisäpisteitä. Roskia ei kannata polttaa mökilläkään.

Mökkikunnastasi löytyy varmasti jätteiden lajittelu- ja kierrätyspisteitä. Ehkä ei ihan läheltä mökkiä, mutta asiahan hoituu vaikka kauppareissun yhteydessä.

Lisää tietoa kestävästä mökkeilystä

Motivan opas energiatehokkaaseen loma-asumiseen
(laadittu vuokramökkejä varten, mutta sisältää hyödyllisiä vinkkejä myös oman mökin käyttöön)

Etelä-Savon matkailun hiilijalanjälki – Kohti vastuullista matkailua (Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu 2019)

Vapaa-ajan asukkaiden liitto ry:n ilmastonmuutosohjelma

Ekologinen lomarakentaminen