Suoraan sisältöön

Kestävän mökkeilyn maakunta

Laiturilla-seutu on Etelä-Savoa, Suomen suosituimpia mökkiseutuja

Mikä ihmeen Laiturilla?

Laiturilla on Etelä-Savon vapaa-ajan asumisen brändi ja tunnus, jonka alla teemme vapaa-ajan asumisen kehittämistyötä Mikkelin seudulla ja Savonlinnassa. Laiturilla symboloi mökkeilijän parasta paikkaa – sitä tunnetta, jonka mökillä ja laiturilla aikaa viettäessään kokee, kun elämä on oikein ihanaa ja rentoa… Laiturilla-tunnuksen lähtökohtana on myös se suomalaiselle mökkikulttuurille tyypillinen piirre, että lähes jokainen vapaa-ajanasunto sijaitsee veden läheisyydessä eli on omarantainen – ja omassa rannassa on tietenkin laituri. Tällaista ei muualta maailmasta juuri löydy!

Laiturilla-brändin avulla haluamme vahvistaa Etelä-Savon brändiä laadullisesti parhaana ja tunnetuimpana kestävän, ilmastomyönteisen mökkeilyn seutuna. Tuotemerkki kertoo myös vapaa-ajan asumisen kehittämisen ja tutkimuksen osaamiskeskittymästä maakunnassa. Vapaa-ajan asumisen kehittämistyötä teemme EU-rahoitteisissa hankkeissa.

Laiturilla-tunnus kertoo siis siitä, että haluamme vapaa-ajanasukkaan viihtyvän kauniilla mökkiseudullaan maakunnassamme ja teemme työtä sen eteen!

Kuva: Visit Saimaa

mökkielämää etelä-savossa

Tervetuloa Etelä-Savoon, parhaalle mökkiseudulle

Täällä on kaikki mitä ikinä voit toivoa mökkiseudulta. Vapaa-ajan asumista puhtaassa järviluonnossa ja rentoutumista omassa rauhassa. Omaleimaisia paikkakuntia tapahtumineen ja palveluineen, unohtamatta lupsakan letkeää eteläsavolaista elämänmenoa. Panostamme vapaa-ajan asumisen kehittämiseen ja mökkeilijöiden viihtymiseen. Otamme sinut enemmän kuin mielellämme mukaan mökkiseutusi yhteisöön ja sen kehittämiseen. Mitäpä sitä muutakaan toivoisi omalta vapaa-ajan paratiisiltaan?

Upea järviluonto on ehdottomasti Etelä-Savon valttikortti. Yli 4 000 järveä houkuttelee mökkeilyyn, ja jopa yksi neljäsosa maakunnan pinta-alasta on vettä. Kuuletko jo kirkkaissa vesissä viihtyvän kuikan kutsun? Etelä-Savon järvien tila on maan parhaimmistoa, ja lukuisat järvemme, kuten Saimaa, Puula, Kyyvesi ja Suontee, tarjoavat suomalaista vapaa-ajanviettoidylliä kauneimmillaan.

Vapaa-ajanasukkaamme ymmärtävät hyvän päälle, sillä meillä on kolmanneksi eniten vapaa-ajanasuntoja Suomen maakunnista. Ei ole sattumaa, että lähes 50 000 mökkiämme ovat löytäneet onnelliset asukkaansa. Laadun perässä tullaan hitusen kauempaakin, sillä vapaa-ajanasukkaistamme yli 60 prosenttia tulee maakunnan ulkopuolelta. Mikkelin seudun kunnissa, eli Hirvensalmella, Juvalla, Kangasniemellä, Mikkelissä, Mäntyharjussa, Pertunmaalla ja Puumalassa, sijaitsee lähes 30 000 mökkiä. Savonlinnassa mökkejä on melkein 8800. Etelä-Savo on myös uusien loma-asuntojen rakentamistilastoissa aivan valtakunnan kärkeä.

Etelä-Savo on kestävän mökkeilyn maakunta. Se tarkoittaa sitä, että edistämme kestävää mökkeilyä suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti. Kannustamme vapaa-ajanasukkaitamme mökkeilemään vastuullisesti viestimällä keinoista, joilla voi lisätä mökkielämän ilmastomyönteisyyttä sekä ekologista, taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä. Tutustu kestävään mökkeilyyn täältä.

Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia

Mökkeily Etelä-Savo

Etelä-Savon ainutlaatuisesta luonnosta kertoo esimerkiksi se, että täällä sijaitsevat Koloveden, Linnansaaren ja Repoveden kansallispuistot. Tiesitkö, että sinun mökkisi saattaa sijaita Saimaa Geoparkin alueella? Keväällä 2021 Unescon hallintoneuvosto myönsi Saimaa Geoparkille UNESCO Global Geopark -statuksen, joka on valtava kunnianosoitus eteläisen Saimaan alueen uniikille luonnolle.

Eikä tässä vielä kaikki: mökkinaapurinasi saattaa olla erittäin harvinainen saimaannorppa. Nämä suloiset pullukat elävät vain täällä meilläpäin, joten on oikea onnenpotku päästä seuraamaan tämän viiksiniekan elämää omalta mökkilaiturilta. Mökkeily upean luonnon ympäröimänä lisää taatusti hyvinvointiasi ja tuo onnea elämääsi.

Herkkusuita hellitään, sillä Etelä-Savosta saat lautaselle parhaat raaka-aineet. Täällä arvostetaan ruuan aitoja ja selkeitä makuja laadusta tinkimättä. Kalasaaliiksi on tarjolla erilaisia järvikaloja puhtaista järvistämme. Muikku onkin oikea herkkujen herkku ruokapöytään mökillä. Eteläsavolaiset viljelijät tekevät uraauurtavaa työtä luomuviljelyn eteen. Siksi maakunnasta löytyy harvinaisen paljon luonnonmukaiseen viljelyyn erikoistuneita yrityksiä. Tiesitkö, että luomumaidon jalostus on alkanut Etelä-Savosta?

Tervetuloa mökkeilemään Etelä-Savoon! Vapaa-ajan asuminen on täällä merkittävä voimavara ja elinvoiman lähde. Sen vuoksi arvostamme vapaa-ajanasukkaita maakuntamme osa-aikaisina asukkaina äärimmäisen paljon. Tavoitteenamme on, että sinä viihdyt kestävän mökkeilyn maakunnassa – nyt ja tulevaisuudessa.

Mökkeilijät ovat Etelä-Savon sydän ja pumppu. – Eteläsavolainen yrittäjä

Laiturilla-seudun suositut mökkikunnat esittelyssä

Etelä-Savossa on paljon hurmaavia ja yhteisöllisiä mökkikuntia, joissa on vapaa-ajanasukkaan hyvä olla ja viettää aikaa. Tervetuloa vapaa-ajanasukkaaksi Hirvensalmelle, Juvalle, Kangasniemelle, Mikkeliin, Mäntyharjulle, Pertunmaalle, Puumalaan tai Savonlinnaan! Josko näistä joku olisi sinunkin unelmiesi mökkikunta?

Teetkö etätöitä mökillä? Täältä löydät vinkkejä etätyöhön mökillä sekä mökkikuntien etätyötilat.

Kuvat vasemmalta oikealle: Visit Mikkeli, Visit Saimaa, Veera Pirita, Visit Saimaa, Visit Finland / Milla Rasila, Matti Vainikka, Visit Mikkeli ja Visit Finland