Suoraan sisältöön

Kausiasukasvaltuuskunta

Tietenkin parhaasta mökkeilyn maakunnasta Etelä-Savosta löytyy Kausiasukasvaltuuskunta

Nomen est omen! Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunnan nimi vaihdettiin kausiasukasvaltuuskunnaksi vuoden 2022 alussa. Nimi kuvaa jo nykyistä tilannetta, mutta erityisesti se on enne tulevasta. ”Mökkiläisten” ja muiden monipaikkaisten ihmisten merkitys kasvaa yhä suuremmaksi.

Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunta piti historiansa ensimmäisen kokouksensa 15.9.2006. Siihen aikaan valtuuskunnassa oli sekä seudulla vakituisesti asuvia ihmisiä, joilla oli täällä myös vapaa-ajanasunto, että muualla Suomessa vakituisesti asuvia henkilöitä. Muutama heistä oli valtakunnanpolitiikan vaikuttajia.

Nykyään jäsenten on oltava kausiasukkaita, joiden vakituinen osoite ei ole seudulla. Jäseniltä odotetaan erityisesti sitoutumista eikä niinkään yhteiskunnallista asemaa. Kuntien virallisena elimenä valtuuskunta on edelleen ainutlaatuinen koko maassa.

Toiminta-alueellaan kausiasukasvaltuuskunnan tehtävä on kaksisuuntainen. Toisaalta se kertoo näkemyksensä ja tekee ehdotuksia kuntien päättäjille kausiasumisen edellytysten parantamiseksi, toisaalta innostaa kausiasukkaita osallistumaan yhä enemmän kylän, kunnan ja seudun elämään. Valtuuskunnalla on toki kolmaskin tarkoitus ja suunta: se pyrkii sekä toimielimenä että jäsentensä kautta vaikuttamaan valtakunnan päättäjiin.

Kausiasukas on seudun kannalta paljon enemmän kuin rahaa tuova kuluttaja. Parhaimmillaan kausiasukas antaa osallistumisellaan tietojaan, taitojaan ja kontaktejaan Mikkelin seudun hyväksi.

Valtuuskunta kokoontuu 4–5 kertaa vuodessa. Se saa ajankohtaista tietoa kuntien ja yritysten hankkeista, ottaa kantaa valitsemiinsa aiheisiin ja seuraa kuntien strategioiden toteutumista kausiasukkaiden kannalta. Kuntien johdon ja valtuuskunnan yhteys on mutkaton Mikkelin seudun seutuvaliokunnan jäsenten osallistuessa säännöllisesti valtuuskunnan kokouksiin.

Tutustu Kausiasukasvaltuuskuntaan Mikkelin kaupungin sivuilta.

Kuva: Visit Saimaa

Kuva: Visit Mikkeli

Kausiasukasvaltuuskunnan edustajien yhteystiedot

Voit olla heihin yhteydessä, jos jokin askarruttaa mökkiseudullasi.

Marko Röhr

marko.rohr@matilarohr.com

Oskari Auvinen

oskari.auvinen@kangasala.fi

Heini Kauravaara

heini.kauravaara@hotmail.com

Kai Kaasalainen

kai.kaasalainen@gmail.com

Ari Saukko

ari.saukko@saukko.fi

Teemu Jama

teemu.jama@aalto.fi

Pekka Karhunen

pekka.karhunen@uta.fi

Tuoma Santasalo

tuomas.santasalo@tuomassantasalo.fi

Martti Ämmälä

martti.ammala@fimnet.fi

Vesa Vihriälä

vesa.vihriala@helsinki.fi

Lasse Wikman

warssy@kolumbus.fi

Sami Karhu

karhunsami65@gmail.com

Aulis Pitkälä

aulis.pitkala@gmail.com

Ilkka Juva

ilkka.j.juva@gmail.com

Ulla-Maija Paavilainen

ullam.paavilainen@gmail.com