Suoraan sisältöön

Julkaistu 10.07.2024

Elina Moskari: Syvien mökkisuhteiden Etelä-Savossa – kiikarissa mökin energiatehokkuuden parantaminen

Kesäkuinen lintujen viserrys kantautuu mökin pieneen makuuhuoneeseen avoimesta ikkunasta. Erilaisten lintujen sulosoinnut sekoittuvat keskenään. Hetken saatan kuvitella olevani maailmanluokan konsertissa. Yhden äänen tunnistan joukosta, kun kaukaa mäntymetsän uumenissa kukkuu käki. Nousen ylös sängystä. Laitan kahvin valumaan, ja suuntaan aamu-uinnille Saimaan lempeään syleilyyn. Järvi on peilityyny. Kauempana lipuu joutsenperhe. Ilman kiikareita en erota poikasten lukumäärää.

Julkaistu 13.06.2024

Pia Alapeteri: Energiatehokas mökki säästää luontoa ja lompakkoa

Millainen on energiatehokas mökki? Olen pohtinut kysymystä siitä asti, kun ostimme oman punaisen tupamme Etelä-Savosta neljä vuotta sitten. Vaikka olenkin ensimmäiseltä koulutukseltani insinööri, en juurikaan ollut tutustunut aiheeseen syvemmin. Ostohetkeen asti olin lähinnä ajatellut, että mitä vähemmän energiaa kulutan, sitä vähemmän siitä maksan, joten jos sähkölaskua haluaa pienentää, pitää tarkkailla omaa sähkönkulutusta ja välttää sähkösyöppöjen laitteiden, kuten sähkösaunan ja hehkulamppujen jatkuvaa käyttöä. Vasta mökin hankittuani ymmärsin, ettei asia suinkaan ole ihan näin yksinkertainen. Vanha rakennus falskaa, sähköllä tuotettua lämpöenergiaa valuu hukkaan ja ympärivuotinen peruslämpö kuluttaa yllättävän paljon energiaa. Valojen sammuttelu ja sisälämpötilan pudottaminen ei siis yksin riitä.

Julkaistu 30.05.2024

María del Mar Márquez: Rikastuttavia oppimiskokemuksia omissa mökkimaisemissa

Oman mökkimme lähiluonto on meille tuttu ja rakas ympäristö, jossa rentoudumme ja nautimme luonnon kauneudesta. Mökkimaisemiin voi hakea uutta perspektiiviä syventämällä tietämystään vaikkapa metsä- ja suokasveista tai hakemalla oppia veneilyn perusteista. Avoimen ammattikorkeakoulun kurssit tarjoavat mahdollisuuden innostua luonnon monimuotoisuudesta ja syventää osaamistaan mökkeilyn lomassa.

Julkaistu 03.05.2024

Tuula Pihkala: Hyvää kansallista mökkipäivää!

Nyt on toukokuun ensimmäinen perjantai ja toivotamme kaikille hyvää kansallista mökkipäivää! Näihin aikoihin monet suuntaavat mökille pitkän talven jälkeen, edessä on ihana kesä mökkipuuhineen, tapahtumineen ja elämyksineen.

Julkaistu 25.04.2024

Tuuli Pohjola: Energianeuvonnan terveiset vapaa-ajanasukkaille

Kevään valo ja vihertyvä luonto saavat ajatuksemme kääntymään kohti ihanaa mökkikautta. Sielu ja mieli lepäävät rantalaiturilla tai tutuissa mökkipuuhissa. Luonto on vapaa-ajanasukasta lähellä ja ekologinen asuintapa yhteisen ympäristömme parhaaksi. Toiminta tuo toivoa. Kiinnostus omavaraista mökkeilyä ja aurinkosähköä kohtaan onkin kasvanut. Kaikenlaisilla mökeillä voi säästää energiaa ja luonnonvaroja. Energiatehokkaan vapaa-ajanasunnon arvo säilyy.

Julkaistu 17.07.2023

Tanja Henttonen: Sydän Saimaalla

Kun on viettänyt elämästään merkittävän osan Saimaalla, sydän jää vääjäämättä osaksi luontoa ja Saimaan monimuotoista maisemaa. Vaikka peilityynet kesäillat ovat suosikkejani, rakastan myös seurata syksyllä myrskyn puhkeamista ja painostavan helteen muuttumista sateeksi ja rajuilmaksi. Talvella kova pakkanen saa jäällä lumen kimaltelemaan ja hiljaisuus rannoilla on rikkumaton. Norppa pesii kevättalvella jossain luodon reunalla lumikinoksessa ja kesällä pääsemme ihastelemaan kuutteja, jos hyvin käy. Keväällä lumen ja jään sulamisen myötä tulevat myös linnut ja maisema täyttyy monenlaisella viestittelyllä ja kutsuhuudolla. Suosikkini on käki, joka jaksaa kukkua iltamyöhään saakka.

Julkaistu 04.07.2023

Anni Niiranen: Mökkielämää - kestävästi ja koko perheen kera

Mökkikuume. Se on kaipuuta päästä viettämään aikaa luonnon lähellä, kaukana kaupungin hössötyksestä. Kuulla iltaisin kuikan huutelua laiturin nokassa ja tavallaan jopa nautintoa itikan inistessä korvan juuressa. Halu omistaa se pieni pala järven rantaa ja mustikkametsää. Saada oma paikka, jonne mennä viettämään yhteistä aikaa perheen kanssa. Kuume, johon moni on sairastunut. Henkilökohtaisen kokemukseni kautta voin todeta, että parantumiseen voi auttaa vain oman mökin hankkiminen.

Julkaistu 20.03.2023

Elina Moskari: Kestävät mökkimatkat – ympäristöystävällisemmin mökille

Kestävät mökkimatkat tuovat ensimmäisenä mieleeni junamatkan ja sähköauton. Onko polttomoottoriautoilijana peli menetetty vai voinko vaikuttaa päästöihin tekemällä viisaita valintoja auton ratissa tai jo kotona mökkimatkaa suunnitellessa? Tekemällä kestävämpiä liikkumisen valintoja on mahdollista pienentää omaa hiilijalanjälkeä ja vähentää ympäristön rasitusta. Pienistä puroista syntyy suuri joki -sanonta, osuu naulan kantaan.

Julkaistu 03.03.2023

Anne Soikkeli: mökkimatkan pituus on 230 kilometriä – perintömökillä viivytään pitkään, pyritään ajamaan taloudellisesti ja käytetään välillä julkisia

Mökkeilemme Mikkelin kaupungin alueella Pitkäjärven rannalla. Mökki on perheeni perintöä, isäni on rakentanut sen 1980-luvulla. Olen Mikkelistä kotoisin, ja äitini sekä siskoni asuvat edelleen Mikkelissä. Itse olen asunut Helsingissä jo 33 vuotta ja mieheni on sieltä kotoisin, eli mökkimatkamme pituus on noin 230 kilometriä per suunta. 

Julkaistu 24.02.2023

Pia Alapeteri: Kohti vähäpäästöisempää mökkeilyä – vinkit kestävämpiin mökkimatkoihin

Tein viime viikolla pitkästä aikaa Sitran elämäntapatestin. Ilokseni huomasin, että kasvipohjaiseen ruokaan siirtyminen ja lentämisen lopettaminen ovat vaikuttaneet päästöihini merkittävästi – hurraa! Jotta ilmastonmuutos hidastuisi riittävästi, vuoteen 2030 mennessä jokaisen suomalaisen henkilökohtaisia päästöjä pitäisi saada vähennettyä keskimäärin 2 500 kg CO₂e:n tasolle. Vaikka oma lukemani kolkuttelee jo tuota maagista rajaa, tekemistä riittää. Mökkeilijän omatunto kolkuttelee, sillä suurimman osan nykyisistä päästöistäni muodostaa laskurin mukaan nimenomaan mökkeily.

Julkaistu 08.02.2023

Jussi liikkuu lihasvoimin mökkiseudulla - katso 7 vinkkiä ilmastoystävälliseen mökkeilyyn

Helsinkiläinen Jussi Siponen viipyy mökillään Ristiinassa aina mahdollisimman pitkään. Hän pitää kunnia-asianaan mökkeillä kestävästi. Hän osti yhdessä avopuolisonsa ja veljensä kanssa mökin Mikkelin Ristiinasta vuonna 2020.

Julkaistu 15.12.2022

Brohezin perheen 16-vuotias Sofia ja 18-vuotias Elina ovat kesäristiinalaisia

Maailmaa nähneen Brohezin perheen vanhimmat tyttäret, Sofia ja Elina, ovat kesäristiinalaisia. Nuoret työskentelevät sesonkiluontoisesti mökkiseudullaan. Ennen Suomeen muuttoa perhe on asunut vuosien varrella muun muassa Australiassa, Jordaniassa, Balilla, Espanjassa ja Libanonissa. Miten helsinkiläiset Sofia ja Elina päätyivät kesäristiinalaisiksi Etelä-Savoon?

Julkaistu 23.11.2022

Veera Kinnunen: Ensin tuli unelmien mökki, sitten unelmien työ

Olen aika tuore Etelä-Savon vapaa-ajanasukas. Vuosia olin haaveillut omasta mökistä ja kesällä 2020 unelmista tuli totta. Ostimme avopuolisoni ja hänen veljensä kanssa yhteisen vapaa-ajanasunnon Ristiinasta. Jakamistalouteen perustuva mökkeily on osoittautunut erinomaiseksi vaihtoehdoksi, sillä mökin käyttöaste on korkea keväästä pitkälle syksyyn sekä mökkeilystä aiheutuvat kustannukset puolittuvat kahdelle taloudelle. Enpä olisi arvannut, kuinka paljon mökki tulee muuttamaan elämääni.

Julkaistu 12.10.2022

Espanjalaista elämää monipaikkaisesti Sveitsissä ja Savonlinnassa

Äänestä sen jo kuulee, että tämä kesämökki Savonlinnan Tappuvirran saaressa on rakas paikka 44-vuotiaalle Joaquim Martinille ja hänen espanjalaiselle vaimolle Tatianalle ja 5-vuotiaalle Marc-pojalle. Kumpusaari on mökin nimi, ja sinne Joaquimin mieli usein halajaa hänen työskennellään Sveitsin Zürichissä yhden maailman suurimman elintarvikealan yrityksen, Mondelez Internationalin, suklaiden tuotekehitystyön parissa.

Julkaistu 31.08.2022

Pia Alapeteri: Kestävää mökkeilyä Etelä-Savossa – paikalliset palvelut kunniaan!

Reilut kaksi vuotta sitten, kun ostimme mökin Etelä-Savosta, ihastuin punaiseen tupaan päätä pahkaa. Kuuntelin enimmäkseen sydäntä ja suljin korvani järjen ääniltä. Saatuamme avaimet käteemme ja vietettyämme mökillä ensimmäiset viikot, tajusin, että järjen jutustelua olisi voinut hyvin kuunnella. Sekin nimittäin puhui punaisen tuvan puolesta!

Julkaistu 22.08.2022

Mökkiläisen tarina: Sirpan kuivanmaan mummonmökki on rentoutumispaikka, katko arkeen ja hengähdyspaikka

Viisi vuotta sitten Sirpa osti miehensä kanssa kuivanmaan mummonmökin suositulta mökkikunnalta Pertunmaalta. He ovat remontoineet paikkoja mieleisekseen, ja nyt nauttivat mökkielämästä. Alun perin haaveissa oli rantamökki, mutta mummonmökillä kuivalla maalla onkin runsaasti hyviä puolia. Mökkiläisen tarina on Laiturilla-blogin juttusarja, jossa tutustumme Etelä-Savon mökkeihin ja niiden onnellisiin asukkaisiin. Tarinat ovat mökkiläisten itse kirjoittamia ja, kuten voi huomata, niistä välittyy rakkaus parhaaseen mökkiseutuun – Etelä-Savoon.

Julkaistu 01.08.2022

Kati Jaakonen: Oma mökkilaituri Etelä-Savossa

Yrittäjäperheen arki on hektistä ja lepohetket on vuosien ajan otettu ulkomaanmatkailun merkeissä. Kun lentokenttä on vain kymmenen minuutin matkan päässä kotoa, on ollut helppo ajaa lentokentälle ja lähteä nauttimaan maailmasta. Vapaahetket ovat harvassa ja jotain vaihtelua mieli kuitenkin kaipaa. Korona-aika muutti paljon. Vuosia kytenyt ja keväisin ilmestynyt mökkikuume voimistui ja ymmärsimme, että nyt on viimeinen hetki hankkia oma mökki, jos sellaisen mielisi saada.

Julkaistu 27.07.2022

Elina Moskari: Omalta mökkilaiturilta luontoretkelle

Aamu-auringon säteet siivilöityvät mäntypuiden takaa peilityynelle Saimaalle. Kesäusvan kuiskaus lipuu kevyenä harsona järven pinnalla. Nukkuvan kesäaamun tunnelma on kaunis. Täydellinen päivä veneilyyn sekä kesän ensimmäiselle telttaretkelle. Nautimme hitaan aamiaisen laiturilla, tutkimme sopivia retkikohteita netistä ja tarkistamme sääennusteen. Sen jälkeen on aika pakata veneeseen teltta, retkipatjat, makuupussit, eväskori ja muut tarvikkeet.

Julkaistu 21.07.2022

Pia Alapeteri: Tervetuloa vastuullisen mökkeilijän kesäkeittiöön!

Kuvittele mielessäsi täydellinen kesäpäivä. Aurinko paistaa poutapilvien lomasta, lämpötila keikkuu parinkymmenen tuolla puolen ja kevyt kesätuuli saa laineet liplattamaan laituria vasten. Perhoset nauttivat kesäkukkien väriloistosta ja tiaiset opettavat poikasiaan lentämään. Kesäkeittiöön kannetaan kassillinen tuoreita sesonkikasviksia: lähellä kasvanutta parsaa ja varhaiskaalia, pari nippua porkkanoita, kilo uusia perunoita, paperipussillinen herneitä ja pieni ämpärillinen paikallisen luomutilan mansikoita.

Julkaistu 11.07.2022

Hanna Katajarinne: Olemme perillä

Olisipa oma mökki. Olisipa vettä ja ranta, olisipa mustikan varvut ja kävyt varpaiden alla. Olisipa paikka, jossa asfaltti on kaukana ja metsä ihan kainalossa. Olisipa hyttyset ja perhoset, kivillä sammaltukka. Ja niin kävi, vaikka sitä on vieläkin vaikea uskoa. Niin kävi, vaikka sen piti olla pelkkä kaukainen sitten kun -unelma.

Julkaistu 06.07.2022

Pia Alapeteri: Luonnon monimuotoisuus on lähellä mökkiläisen sydäntä

Järvimaisema, puhdas vesi, rantasauna ja mahdollisimman luonnontilainen tontti, johon paistaa aurinko koko päivän. Siinä ne suurin piirtein olivat, meidän tärkeimmät mökinhankintakriteerit. Kesäpaikkaa etsiessämme emme kiinnittäneet juurikaan huomiota mökin varustelutasoon, rakennusvuoteen tai kännykän kuuluvuuteen. Halusimme luonnon keskelle, paikkaan, jossa saamme olla rauhassa, nauttia laineiden liplatuksesta, lintujen konsertista, auringonlaskuista, kuusien keskellä kuljeskelusta, metsän marjoista, sieniretkistä ja tuulen huminasta vanhojen lehtipuiden latvuksissa.

Julkaistu 21.06.2022

Mökkiläisen tarina: hetkiä Hurissalossa

Reetan mökillä nautitaan mökkeilystä ympärivuotisesti Puumalassa. Oma mökki rakentui ekologisesti hirrestä kymmenisen vuotta sitten lapsuuden mustikkaretkien maisemiin. Mökkiläisen tarina on Laiturilla-blogin juttusarja, jossa tutustumme Etelä-Savon mökkeihin ja niiden onnellisiin asukkaisiin. Tarinat ovat mökkiläisten itse kirjoittamia ja, kuten voi huomata, niistä välittyy rakkaus parhaaseen mökkiseutuun – Etelä-Savoon.

Julkaistu 09.06.2022

Kati Pitkänen ja Riikka Puhakka: Mökkeily parantaa terveyttä ja lisää hyvinvointia

Monille mökkeilijöille on itsestään selvää, että mökillä sielu lepää, mieli rauhoittuu ja keho rentoutuu. Selvitimme, mitä tutkimustieto kertoo mökkeilyn vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin. Tutkimustiedon pohjalta väitämme, että mökkeily voi tarjota merkittävän väylän kansanterveyden tukemiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Mökkiläiset voivat omilla toimillaan vaikuttaa mökiltä saataviin terveyshyötyihin.

Julkaistu 16.05.2022

Veera Kinnunen: Tapahtumarikasta mökkikesää Etelä-Savossa

Kesä on aivan nurkan takana. Pystyn aistimaan sen kaikilla aisteillani. Mökkinaapurit eli luodon lokit ovat palanneet. Tulppaanit nousevat mökkipuutarhassa. Toukokuun ensimmäisen viikonlopun aikana seurasin, kun jäät sulivat. Näin jälleen yhden lempimaisemistani mökillä: hattarapilvien heijastuksen järven pinnalta. Puhtaissa järvivesissä viihtyvä kuikka on palannut uiskentelemaan mökkimme edustalle.

Julkaistu 10.05.2022

Mökkiläisen tarina: Vapauden valtakunta Koskion rannalla Pertunmaalla

"Elämää nähnyt ja viisas työterveyshoitajani sanoi kauan sitten, että verenpaineeni pysyy riittävän matalalla, kun muistan käydä mökillä, istua terassilla järveä katsellen ja rapsuttaa koiraamme. Lääkkeitä ei tarvita. Tätä neuvoa olen koittanut noudattaa. Lääkkeitä ei ole tarvittu." – Mökkiläisen tarina on Laiturilla-blogin juttusarja, jossa tutustumme Etelä-Savon mökkeihin ja niiden onnellisiin asukkaisiin. Tarinat ovat mökkiläisten itse kirjoittamia ja, kuten voi huomata, niistä välittyy rakkaus parhaaseen mökkiseutuun – Etelä-Savoon.

Julkaistu 04.05.2022

Mökkinaapurina saimaannorppa

Saimaa monine luotoineen ja lahtineen on ainutlaatuinen pala suomalaista kansallismaisemaa. Vielä ainutlaatuisemman siitä tekee saimaannorppa: yksi maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä. Mökkiläiselle norppa voi näyttäytyä leppoisana naapurina, uteliaana kalakaverina tai mielenkiintoisena bongattavana. Sopuisa elämä norpan kanssa luonnistuu, kun ymmärtää kunnioittaa tämän viiksekkään veijarin kaipaamaa rauhaa.

Julkaistu 27.04.2022

Anne-Mari Behm: tarinoita ja sieniä saaristosta

Pihlajaveden saaristo on minulle merkityksellinen alue. Minulla on Ahvionsaaressa veljeni kanssa yhteinen mökki, isäni kotitila sijaitsee samassa saaressa. Isäni suvun juuret tulevat Pietolansaaresta. Sukulaisiani on elänyt näissä saarissa 1600-luvulta saakka. Mökkinä meillä on Ahvionsaaren entisen kansakoulun opettajan Viktor Räsäsen rintamamiestalo, kaunis talo saaren etelärannalla.

Julkaistu 19.04.2022

Veera Riikonen: Monipaikkainen työnteko tarjoaa monia mahdollisuuksia Savonlinnalle

Toteutimme alkuvuodesta laajan kyselyn Savonlinnan seudun vapaa-ajanasukkaille. Kyselyllä selvitettiin muun muassa vapaa-ajan asumisen palveluiden käyttöä, palveluiden saavutettavuutta ja monipaikkaista työntekoa. Kysely postitettiin niille Savonlinnassa vapaa-ajanasunnon omistaville, jotka vakituisesti asuvat Etelä-Savon ulkopuolella.

Julkaistu 29.03.2022

Mökkiläisen tarina: yli 100 mökkinäyttöä, kunnes se oikea löytyi Haukivuorelta

Kati on aina elämässään luottanut intuitioon ja päättii luottaa siihen nytkin mökkiä etsiessä. Kapustasalmen sillan upeat järvimaisemat sinetöi mökkikaupan. ’Mökkiläisen tarina’ on Laiturilla-blogin uusi juttusarja, jossa tutustumme Etelä-Savon mökkeihin ja niiden onnellisiin asukkaisiin. Tarinat ovat mökkiläisten itse kirjoittamia ja, kuten voi huomata, niistä välittyy rakkaus parhaaseen mökkiseutuun – Etelä-Savoon.

Julkaistu 11.03.2022

Mökkiläisen tarina: keväästä pitkälle syksyyn mökkeileminen on elämäntapa ja harrastus

Mikkelin Pitkäjärvellä mökkeillessä nautitaan siitä, että elämä mökillä luonnon keskellä on erilaista kuin kotona. – ’Mökkiläisen tarina’ on Laiturilla-blogin uusi juttusarja, jossa tutustumme Etelä-Savon mökkeihin ja niiden onnellisiin asukkaisiin. Tarinat ovat mökkiläisten itse kirjoittamia ja, kuten voi huomata, niistä välittyy rakkaus parhaaseen mökkiseutuun – Etelä-Savoon.

Julkaistu 21.02.2022

Mökkiläisen tarina: juuret syvällä Saimaan vesissä

Pihlajaveden mökillä eletään ilman kalenteria, ollaan yhdessä ja nautitaan luonnosta kaikkina vuodenaikoina. Mökin tarina vie varhaislapsuuteen saakka. – ’Mökkiläisen tarina’ on Laiturilla-blogin uusi juttusarja, jossa tutustumme Etelä-Savon mökkeihin ja niiden onnellisiin asukkaisiin. Tarinat ovat mökkiläisten itse kirjoittamia ja, kuten voi huomata, niistä välittyy rakkaus parhaaseen mökkiseutuun – Etelä-Savoon.

Julkaistu 16.02.2022

Elina Moskari: Elämyksenä talvimökkeily – oma avantopaikka Saimaalla

Mökkiaamut alkavat pulahduksella Saimaaseen — kaikkina vuodenaikoina. Aamu-usva leijuu hiljaisena lepäävän Saimaan yllä. Vedän pipon korviin. Sujautan avantotossut jalkaan, kääriydyn pyyhkeeseen ja tepsuttelen kirpeän pakkasilman halki kohti ikiomaa avantopaikkaani.

Julkaistu 11.02.2022

Pia Alapeteri: Satunnaisista suhteista elämänmittaiseen liittoon – näin meistä tuli mökkiläisiä!

Mistä haaveilet? Kysymys oli ehtinyt leijua ilmassa vain muutamia sekunteja, ennen kuin edessäni istuva, tuoppia tiukasti kädessään puristava mies vastasi. Omasta mökistä, sellaisesta perisuomalaisesta paikasta järven rannalla, laiturista ja puilla lämpiävästä saunasta, josta voisi pulahtaa suoraan rantaveteen. Niin minäkin, nyökyttelin ja hymyilin niin, että poskiin sattui. Neljän päivän kuluttua päätimme alkaa seurustella.

Julkaistu 17.01.2022

Mökkiläisen tarina: Saimaan saaristossa nautitaan mökkeilyn parhaista puolista eikä pidetä työleiriä

’Mökkiläisen tarina’ on uusi juttusarja Laiturilla-blogissa, jossa tutustumme Etelä-Savon mökkeihin ja niiden onnellisiin asukkaisiin. Mökkiläisen tarinat ovat mökkiläisten itse kirjoittamia, ja kuten voi huomata, niistä välittyy rakkaus parhaaseen mökkiseutuun – Etelä-Savoon. Ensimmäisessä jutussa lähdetään Saimaan saaristoon Puumalaan!

Julkaistu 25.12.2021

Saimaannorpan salaperäinen talvi

Saimaan tummissa vesissä sukelteleva saimaannorppa on monelle vapaa-ajanasukkaalle tuttu mökkinaapuri. Vaikka norppia näkee pääasiassa sulanveden aikaan, moni norpan elämälle keskeisistä tapahtumista sijoittuu keskelle talvea ja tapahtuu jään alla, katseilta piilossa. Mitä tämä salaperäistä hiljaiseloa viettävä viiksiniekka oikein touhuaa talvipakkasilla?

Julkaistu 18.11.2021

Veera Kinnunen: Saimaan voi pilata vain kerran

Kaivoslain uudistus takkuaa ja pahasti. En voi mistään näkökulmasta käsittää, miksi meidän kallisarvoinen ja upea Saimaa annetaan mahdollisesti pilata. Tukes on nimittäin viimeisen vuoden aikana antanut jopa kymmenen malminetsintävarausta ja kolme malminetsintälupaa Saimaan alueelle. Mikäli nämä johtavat oikeasti kaivostoiminnan käynnistymiseen, on pala kauneinta Suomea vaarassa. Meidän mökkimaisemien tärkeintä elementtiä, puhdasta järviluontoa, uhkaa lyhytnäköinen toiminta. Uskomatonta mutta valitettavasti totta.

Julkaistu 08.11.2021

Pia Alapeteri: Monipaikkainen mökkiläinen tässä terve

Jos minulle olisi vuonna 2016 ennustettu, että vietän viiden vuoden kuluttua puolet vuodesta Etelä-Savossa, olisin todennäköisesti purskahtanut nauruun. Minäkö muka? Minä, joka palvon pääkaupunkiseudun tarjoamia kulttuurielämyksiä, monipuolisia palveluja ja erikoisliikkeitä? Minä, joka rakastan ravintoloiden valkoisia pöytäliinoja, trendikkäitä kahviloita ja naapurikortteleihin putkahtavia uusia baareja? Olisin pyöritellyt kiivaasti päätäni ja väittänyt kivenkovaan, että kaupungissa asumisen mukavuuksista ja mahdollisuuksista en tule luopumaan koskaan. Kuinka väärässä vielä viisi vuotta sitten olinkaan!

Julkaistu 08.10.2021

Seppo Lappalainen: Yksinyrittäjänä maaseudulla

Elin lapsuuteni ja nuoruuteni maalla Kangasniemellä Otto Mannisen synnyinkodissa. Muutin pois armeijaan, opiskelemaan ja töihin Kaakkois-Suomeen ja tulin takaisin paluumuuttajana. Vain pieni ryhmä sanoi, että ”hullu mies, mitä sinä sinne korpeen tien päähän muutat? Onhan sinulla kotitalo keskeisellä paikalla keskellä Hokan kylää, mikset muuta sinne?”

Julkaistu 18.05.2021

Sanna Eerikäinen: Luonnon monimuotoisuus on elämän edellytys

Tätä kirjoittaessa istun aamukahvilla mökin rappusilla ja ihailen ympäröivää maisemaa. Linnunpöntön uudet asukkaat häärivät pesänrakennuspuuhissa, mehiläinen pörräilee mustikan kukkien ympärillä ja viereistä kalliota peittää jäkälien kirjava matto. Luonnosta nauttiminen on keskeinen osa mökkeilyä. Se tarjoaa upeita elämyksiä kaikille aisteille, mutta runsas monipuolinen luonto on myös kaiken elämän edellytys.

Julkaistu 31.03.2021

Veera Kinnunen: Minun pieni pala Saimaata

Vuosia olen haaveillut omasta mökistä, joista viimeisimmät kaksi vuotta mökkiä on etsitty tositarkoituksella. Nyt mökki on löytynyt unelmien maisemista Ristiinasta.

Julkaistu 13.10.2020

Markus Tykkyläinen: Nouseva maaseuturomantiikka monipaikkaisen asumisen muutosvoimana

Helsinkiläinen Ylioppilaskunnan laulajat julkaisi mieskuorosovituksenaan Leevi and the Leavingsin Pohjois-Karjala-laulun. Laulun video on levinnyt kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa muutamissa päivissä. Videon kuvakieli nostaa suomalaiskansallisia maisemia, ihmisten arjen hetkiä, ominaispiirteitämme ja merkillisyyksiämme karun viehättävällä tavalla esille.

Julkaistu 26.08.2020

Tuula Pihkala: Mahdollisuudesta menestystekijäksi

Monessa asiassa on totuttu ajattelemaan ja ääneenkin lausumaan, että Etelä-Savo on pieni maakunta. Väki vähenee ja sen myötä tulevaisuuden näkymät tuntuvat synkkenevän. Ainakin yhdessä asiassa Etelä-Savo on kuitenkin suuri: vapaa-ajan asumisen seutuna.

Julkaistu 11.08.2020

Panu Litmanen: Vähäväkisen pitää ajatella suuresti

Maamme väljyys ja vapaus käyttää aikaansa useamman paikan välillä on luksusta, jollaista suuri osa maapallon ihmisistä ei osaa edes kuvitella.

Julkaistu 07.08.2020

Manu Rantanen: Maaherra Rosenqvistin piilopirtti ja kesämökkikulttuurin alku

Unelma omasta kesämökistä luonnon helmassa on jälleen noussut valtavirran puheenaiheeksi. Aihe sekä sen kuvailutavat jatkavat kauan sitten alkanutta tyyliä.