Suoraan sisältöön

Eristämällä ja tiivistämällä energiatehokkuutta

Energiatehokkuutta voi parantaa mökin lisäeristyksellä ja tiivistämisellä. Jos mökki on käytössä myös kylminä vuodenaikoina, kannattaa pyrkiä vähentämään seinien, katon ja ikkunoiden kautta tapahtuvia lämpöhäviöitä. Siten voi säästää lämmityksestä jopa kymmeniä prosentteja. Ulkoseinien lisäeristämiseen kannattaa yleensä ryhtyä julkisivuremontin yhteydessä. 

Lämpö nousee ylöspäin ja valtaosa rakennuksen lämmönhukasta tapahtuu yläpohjan kautta, joten suurin hyöty tulee yläpohjan eristämisestä. Se on yleensä helpoin ja edullisin tapa parantaa energiatehokkuutta. Puhallusvillan lisääminen yläpohjaan on kannattava toimenpide eikä välttämättä edes vaadi varsinaisia korjaustoimenpiteitä. 

Ovien ja ikkunoiden kuluneet ja vuotavat tiivisteet lisäävät vedontunnetta ja lämmityksen tarvetta. Itseliimautuvat tiivisteet on hyvä tarkistaa vuosittain ja vaihtaa uusiin muutaman vuoden välein. Uusien tiivisteiden asentaminen on yksinkertainen toimenpide, jolla voit helposti vähentää mökkisi lämmönhukkaa. Muistathan samalla huolehtia siitä, että ilmanvaihtoon tarvittava korvausilma pääsee hallitusti sisään. 
 

Lue lisää