Suoraan sisältöön

Estä putkien jäätyminen

Jos mökilläsi on vesikalusteita tai vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, varmista, että peruslämpöä on talvella riittävästi. Kuivanapitolämmitystä voi käyttää, mutta muista silloin tyhjentää vesiputket, -kalusteet ja -varaaja. Huolehdi myös viemärin pysymisestä sulana, sillä äärimmäisissä olosuhteissa senkin jäätyminen on mahdollista. 

Jäätymisen ehkäisemiseen voi käyttää sähköisiä lämmityslaitteita, sähköpuhaltimia tai -pattereita sekä putken ympäri kierrettävää sulanapitokaapelia. Maassa olevat putket kannattaa suojata etenkin, jos ne ovat jäätyneet aiempina talvina. Lumi eristää hyvin, mutta lisänä voi tarvittaessa käyttää muutakin eristemateriaalia. 

Erityisesti putkien läpivientikohdat rakennukseen kannattaa eristää huolellisesti, samoin ne kohdat, jotka sijaitsevat kylmissä tai pakkaselle alttiissa tiloissa. 

Uutta mökkiä rakentaessa – jos mökille on tarkoitus tulla vesijohtovesi – kannattaa jäätymissuojaukset ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. 

Huolehdi, että ilmanvaihto toimii, vaikka mökkisi olisi talvikuukaudet tyhjillään. Ilmaventtiilejä säätämällä voidaan ilmamäärät asettaa riittävän alhaisiksi. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ilmanvaihto tehostuu, kun sisä- ja ulkolämpötilan ero kasvaa. 

Lue lisää