Suoraan sisältöön

Tarkista lämminvesivaraajan säädöt ja vaihda hanat säästävämpiin malleihin

Jos mökilläsi on lämminvesivaraaja, tarkista sen säädöt. Varaajan lämpötilan asetusarvon alentaminen 80 asteesta noin 60 asteeseen (Huom: ei alle 55 astetta) vähentää energiankulutusta lähes 30 prosenttia. Suurimmat säästöt sähkön kulutuksessa ja kustannuksissa saadaan yleensä vähentämällä lämpimän veden käyttöaikaa ja alentamalla lämpötilaa. 

Varaaja kannattaa kytkeä pois päältä, jos mökki on tyhjillään yli viikon. Jos veden käytössä on pidempi tauko, on viisasta tyhjentää myös kaikki käyttövesiputkistot mahdollisuuksien mukaan. Jos tyhjentäminen ei ole mahdollista, on mökille palatessa hyvä nostaa varaajan lämpötila usean tunnin ajaksi korkeammalle, noin 60–65 asteeseen, ja laskea reilusti kuumaa vettä ennen käyttöä. Sen jälkeen varaajan asetusarvoa voi taas alentaa. 

Hanojen vaihtaminen virtausrajoittimella varustettuun malliin auttaa säästämään lämpimän veden määrässä. Jos mökillä on suihku, kannattaa vaihtaa suihkun sekoittaja ja suihkusuutin energiaa ja vettä säästäviin malleihin. Mukavuudesta ei silti tarvitse tinkiä. 

 

Lue lisää