Suoraan sisältöön

Vaihda lamput energiatehokkaampiin ja huomioi myös ulkovalaistus

Valaistuksesta saat energiatehokkaan vaihtamalla lamput kestäviin ja pitkäikäisiin led-lamppuihin. Se säästää paitsi energiaa myös kustannuksia, sillä led-valaistus maksaa itsensä takaisin pitkän käyttöikänsä ansiosta. Ledien käyttöikä on jopa 50-kertainen hehkulamppuihin verrattuna.  

Lampun sopivuus valaisimeen ja käyttötarkoitukseen on tärkeää. Valon tarve vaihtelee tilanteen mukaan: onko kyseessä yleisvalo, kohdevalo, työvalo vai tunnelmavalo. Lamppua valitessasi muista ottaa huomioon valon määrän lisäksi myös valon värisävy. Motivan sivustolta löytyy selkeät ohjeet siihen, miten voit onnistua lampun valinnassa.

Ulkovalaistuksessa on kätevää hyödyntää liiketunnistimia, ajastimia ja hämäräkytkimiä. Niiden avulla voit pienentää sähkölaskua, kun valaistus on päällä vain tarvittaessa eikä pitkiä aikoja kerrallaan. Liiketunnistimet myös lisäävät liikkumisen turvallisuutta mökkipihalla, portaikoissa ja piharakennuksissa. 

Aurinkokennovalaisimet ovat näppärä ja energiaa säästävä ratkaisu mökkipihan valaistuksen lisäämiseen ja tunnelman luomiseen. Niitä saa nykyään myös liiketunnistimella varustettuina, mikä edistää niiden tarpeenmukaista käyttöä. 

Muista kierrättää lamput. Led- ja energiansäästölamput, loisteputket, kirkasvalolamput, koristevalot ym. kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräykseen. Sekajätteeseen saa laittaa vain hehkulamput, halogeenilamput ja autojen lamput. Lisää tietoa SER-kierrätyksestä löydät täältä.

Lue lisää