Suoraan sisältöön

Muista energiatehokkuus uutta rakentaessa ja vanhaa remontoidessa

Rakennat sitten uutta tai vanhaa, mökistä kannattaa aina tehdä energiatehokas. Siten säästyy kustannuksia, energiankulutus pienenee ja syntyy vähemmän hiilidioksidipäästöjä. 

Uuden rakentamisen sijaan on lähes aina järkevämpää ja ekologisesti kestävämpää hyödyntää jo olemassa olevaa rakennuskantaa. Mökkejä voi kunnostaa ja mahdollisuuksien mukaan myös laajentaa. Olemassa oleva mökkikanta on myös hiilivarasto ja suomalaisen rakennusperinteen ilmentymä, jota kannattaa vaalia. 

Ennen remontointiin ryhtymistä tutustu mökkisi rakennusvuosikymmenelle tyypillisiin rakennusvirheisiin ja suunnittele remontti huolellisesti ottaen huomioon mökin energiankulutuksen. Avuksi suunnitteluun on järkevää ottaa ammattilainen. Vanhaa kunnostaessa on tärkeintä laittaa ilmanvaihto kuntoon, huolehtia riittävästä tiivistämisestä ja tehdä pitkän tähtäimen remonttisuunnitelma. 

Joskus voi olla järkevää rakentaa kokonaan uusi mökki. Rakenna vain tarpeeseen ja vältä turhia neliöitä. Mökillä harvemmin tarvitsee yhtä paljon tilaa kuin vakituisessa asunnossa. Myös mökin muoto ja sijoittelu tontille ilmansuuntiin nähden vaikuttavat energiankulutukseen. Mieti, ovatko suihku, vesivessa ja tiskikone ihan välttämättömiä. Rakentaessa ja remontoidessa on ekologista lisätä mukavuuksia mökille maltillisesti.  

Energiatehokkuuteen panostaminen rakentaessa maksaa itsensä takaisin ja parantaa vapaa-ajanasunnon jälleenmyyntiarvoa. Energiatehokkuus on mahdollista saavuttaa kustannustehokkuutta painottamalla, rakenteellisin tai teknisin keinoin. Hyvä sisäilman laatu ja kosteusteknisesti toimivat rakenteet ovat tärkeä lähtökohta suunnittelulle. 

Lue lisää