Kuortin ABC Tuhat kahvia päivässä

3000 hampurilaispihviä pääsiäisenä

Kuortin liikenneasemalla vieraili viime vuonna yli kolme miljoonaa asiakasta. He tarvitsevat nopeasti ruokaa ja juomaa.

Teksti ja kuvat Reija Ypyä

Keittiövastaava Joni Kakko pilkkoo tomaatteja.

Siirryimme liikennemyymäläpäällikkö Petri Seppäsen kanssa katsomaan keittiötiloja. Hän kertoo, että kaikilla ABC-asemilla on samanlaiset tarjottavat, työvaatteet ja tapa toimia.

Olemme vahvasti ketjuohjattu paikka. Ruokalista on sama ja tietyt asiat pakollisiakin. Kahvilinjastolla täytyy olla tietty määrä pullia ja sämpylöitä, à la carte -listalla tietyt pakolliset annokset. Mutta päälliköllä on mahdollisuuksia tuloksen ja laadun tekemiseen ketjussakin, eivät kädet ihan sidotut ole. Kun minua pyydettiin Kuorttiin, olin innoissani päästessäni hyvään ja isomyyntiseen paikkaan, Seppänen sanoo.

Minä luulin, että ison liikenneaseman johtaja tekisi vain paperihommia. Olin väärässä, sillä Petri Seppänen tekee myös suorittavia vuoroja.

Saatan olla salivuorossa koko päivän kassalla, vien annoksia pöytään ja pidän noutopöydästä huolen. Minut kutsutaan myös auttamaan ruuhkaan. Bussit aika harvoin ilmoittavat etukäteen tulostaan, vaikka se hyödyttäisi heitä. Toisaalta se on markkinavalttimme, että buffassa ruokailu onnistuu isoltakin porukalta, Seppänen toteaa.

Tiistai hiljaisin, sunnuntai kiireisin

Köökin puolella keittiövastaava Joni Kakko pilkkoo tomaatteja käsikäyttöisellä leikkurilla salaattipöytää varten. Hän on ollut Kuortissa töissä kolme vuotta ja ABC-asemilla 13 vuotta.

Tulin seitsemäksi töihin ja purin kuormia, laitoin koneita päälle ja siistin paikkoja. Sitten ryhdyin valmistamaan lounaan lämpimiä ruokia ja salaattipöytää. Vastaan myös työvuorojen suunnittelulistoista ja tavarantilaamisesta. Tänään on tiistai, viikon hiljaisin päivä ja pärjäsimme Jaana Lehtimäen kanssa keittiössä kahdestaan. Hän hoiti leipomiset ja à la carte -tilaukset.  Iltavuoro tulee klo 15. Hiljaisin aika mennään kolmella ihmisellä keittiössä., Kakko kertoo.

Tavarantilauksessa ja ruuanlaitossa verrataan edellisen vuoden ja edellisen viikon menekkiin. Joni Kakko tekee ennusteen joka päivälle asiakasmääristä. Ruoka ei ole koskaan loppunut kesken, mutta mahdottomia ruuhkia on välillä.

Kuopion teku käy risteilemässä kerran vuodessa, yleensä tähän tulee kahdeksan bussia hilpeitä opiskelijoita. Heitä on monta sataa, musa soi ja salissa on aikamoinen meininki. Mutta hyvän tilin he jättävät meille, Kakko nauraa.

50 vai sata autoa tunnissa?

Pääsiäinen oli tänä vuonna myöhään huhtikuussa, joten mökille menijöitä riitti. Yhden päivänä aikana voi mennä 1500 annosta ruokaa. Pääsiäisen aikaan torstaista maanantaihin saattaa mennä 3000 hampurilaispihviä, 500 pizzaa, 2000 noutopöytää… Viime heinäkuussa oli vain kolme päivää, jolloin ei mennyt tuhatta annosta ruokaa. Sunnuntait ovat aina kiireisiä. Keittiömme on valtava mylly, sillä emme voi tietää tuleeko 50 vai 100 autoa tunnissa. Juhannus on vuoden kiireisintä aikaa. Jouluaatto taas on erittäin hiljainen, Kakko toteaa.

Kuortin ABC:lla on työntekijöitä talvella 40 ja kesällä 70-80. Keittiössä kaikki ovat kokkeja, mutta liikennemyymälätyöntekijä-nimikkeellä. Keittiöapulaisia ei ole, vaan nykypäivän tehokkuusajattelun mukaan kaikkien pitää osata kaikkea. 

Petri Seppänen lisää, että ihannetilanne on se, että kaikki pystyvät olemaan myös kassalla tarpeen tullen. Omia siivoojia on kolme, hommaa ei siis ole ulkoistettu. Siitä tulee hyvää palautetta.

Lähdemme nauttimaan noutopöydästä ateriaa, ja Joni Kakko summaa vielä ajatuksiaan siitä:

Täällä tehdään oikeaa ruokaa oikeista raaka-aineista, vaikka ABC:lla ei ole mainetta suurena gourmeepaikkana. Kaikki lihat ovat suomalaisia. Perunat tulevat meille Hirvensalmelta, salaatit Juvalta. Kyllä meille tulee keittiöön kehujakin kastikkeen herkullisuudesta ja salaattipöydän monipuolisuudesta.

Lue seuraava osa: Kiireiset kesäperjantait

Jaa artikkeli

Kommentit (0)

Jätä kommentti