Suoraan sisältöön

Meidän kansallispuistomme

Eväsleivät reppuun ja kahvia termariin, sillä mökkiseutusi kansallispuistot kutsuvat! Täällä sinulla on mökiltä lyhyt matka suosittuihin kansallispuistoihin Kolovedelle, Linnansaareen ja Repovedelle. Niissä kävi viime vuonna lähes 300 000 retkeilijää ihastelemassa upeaa luontoa.

Linnansaaren kansallispuistossa olet harvinaisen saimaannorpan kotivesillä: siellä elää jopa 60 saimaannorppaa. Ominaista Linnansaarelle ovat myös avarat järvenselät, sadat saaret ja luodot sekä rantakallioiden takaa paljastuvat rehevät lehdot. Linnansaaren kansallispuisto on suomalaista järviluontoa parhaimmillaan. Kansallispuisto sijaitsee Saimaaseen kuuluvalla Haukivedellä noin 50 kilometrin päässä Savonlinnasta. Puistoon pääsee ainoastaan vesitse. Kesäaikaan Linnansaaressa voi liikkua vaikkapa meloen tai matkaveneellä. Talvella puiston halki kulkee hoidettu talvivaellusreitti, jolla voi liikkua esimerkiksi retkiluistellen, hiihtäen tai kävellen.

Koloveden kansallispuisto on tunnettu jyhkeistä kallioista, sokkeloisesta saaristosta ja kalliomaalauksista. Ukonvuori on Koloveden tunnetuin nähtävyys, ja vesiltä katsottuna Ukonvuori onkin unohtumaton näky jylhine rinteineen. Koloveden kansallispuiston erikoisuuksiin kuuluvat myös yli 5000 vuotta vanhat kalliomaalaukset. Jos olet onnekas, saatat törmätä myös täällä sympaattiseen saimaannorppaan. Kolovesi sijaitsee Enonkoskella noin 50 kilometrin päässä Savonlinnasta ja on osa Saimaata. Kolovesi sopii parhaiten kanootti- ja soutuveneretkeilyyn, sillä pääosassa puistoa on moottoriveneily kielletty. Patikoija voi tutustua Koloveden luontoon ja vanhoihin metsiin kahdella luontopolulla.

Repoveden kansallispuisto on upeiden maisemien ja korkeuserojen vuoksi pikku-Lapiksikin ristitty, yksi Suomen suosituimmista kansallipuistoista. Se sijaitsee vain noin 40 minuutin ajomatkan päässä Mäntyharjun keskustasta. Kävellen, maastopyöräillen ja meloen puistoon pääsee myös palkittua Mäntyharju–Repovesi-reittiä pitkin. Talviaikaan voi lumikenkäillä ja umpihankihiihtää, ylläpidettyjä talvireittejä löytyy vain Mäntyharjun keskustan tuntumasta.

Lue kansallispuistoista lisää Metsähallituksen nettisivuilta.

Kuvat: Visit Saimaa