Suoraan sisältöön

Miten voit lisätä mökkimatkojesi vastuullisuutta?

Suosi joukkoliikennettä ja harkitse vaihtoehtoja omistamiselle

Nykyisin on myös vaihtoehtoja auton omistamiselle. Sopisiko sinulle jakamistalouteen perustuva autoilu, kimppakyydit tai ”mökkiauto”? Vielä parempi, jos pystyt liikkumaan vapaa-ajanasunnollesi joukkoliikenteen kyydissä, tai edes osan matkasta.

Etelä-Savoon pääset junalla esimerkiksi Mikkeliin, Mäntyharjulle, Pieksämäelle, Punkaharjulle ja Savonlinnaan. Linja-autolla on hyvät yhteydet valtatie 5:llä, yleisesti Mikkeli-Juva välillä ja Savonlinnan seudulla sekä kohtuulliset yhteydet valtateillä 13 ja 14. Niiltä voit jatkaa matkaa mökille mahdollisuuksien mukaan jatkoyhteyksillä. Jos jatkoyhteydet ovat heikot tai etäisyys pysäkiltä mökille on pitkä, pohdi voisiko joku noutaa sinut autolla pysäkiltä mökille.

Vuonna 2019 tehdyn selvityksen mukaan Etelä-Savon vapaa-ajanasunnoista noin 3 850 (noin 8 prosenttia) sijaitsee julkisen liikenteen pysäkin läheisyydessä eli 500 metrin etäisyydellä pysäkistä. Suurimmat pysäkkien läheiset mökkikeskittymät sijaitsevat Mäntyharjun-Vihantasalmen alueella, Kangasniemen, Haukivuoren ja Anttolan taajamien läheisyydessä, Rantasalmen luoteisosassa Kuomusaaren-Voinsalmen alueella ja Savonlinnassa Punkasalmen-Punkaharjun alueella.

Kilometrin etäisyydellä julkisen liikenteen pysäkistä sijaitsee 9 280 vapaa-ajanasuntoa, eli noin 20 prosenttia Etelä-Savon vapaa-ajanasunnoista. Ymmärrämme, että kilometri voi olla jollekin varsin pitkä matka kuljettavaksi pysäkille – etenkin kävellen. Voisiko vaikka mökkinaapurilta saada kuljetusapua varsinkin silloin, kun kantamukset ovat suuret tai liikkuminen kävellen on haastavaa?

(Lähde: Etelä-Savon vapaa-ajan asuntoihin liittyvä liikkuminen ja sen vähäpäästöisyyden edistäminen -selvitys 2021, Etelä-Savon maakuntaliitto)

Kuva:  Juho Kuva / Visit Finland

Tutustu joukkoliikenteen aikatauluihin:

Suosi joukkoliikennettä mökkimatkoilla

Kuva: Hop on Hop off /  Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen -hanke