Suoraan sisältöön

Ergonominen mökkitoimisto – lue nämä vinkit onnistuneeseen etätyöhön

Vapaa-ajanasunnolla työskentelyolosuhteet poikkeavat usein toimiston varustelusta. Kannattaa miettiä, kuinka huolehdit ergonomiasta etäpäivinä. Panosta siis hyvinvointiisi myös mökkitoimistolla, jossa ergonomian kanssa täytyy joskus olla luova.

Etätyön tekeminen vapaa-ajanasunnolla on lisääntynyt selvästi. Eteläsavolaiset kiinteistövälittäjät ovatkin kertoneet, että jo mökkinäytöissä kiinnitetään huomiota etätyön tekemiseen mökillä. Tämä näkyy esimerkiksi lisätilan tarpeena, jotta kunnon työpiste mahtuu vapaa-ajanasunnolle.

1. Käytä kehoasi ergonomisesti. Katso ympärillesi mökillä ja mieti, mitä mahdollisuuksia se tarjoaa työskentelyyn. Ruokapöydän lisäksi töitä voi tehdä sohvalla, terassilla tai mökkilaiturilla, kunhan huomioit ergonomiset asennot esimerkiksi tukemalla asentoa tyynyllä ja muistat vaihtaa päivän aikana asentoa. Voit asettaa tietokoneen korkean lipaston päälle tai tehdä seisomatyöpisteen nostamalla kirjapinon pöydälle ja tietokoneen sen päälle.

Asennon pitää tuntua rennolta ja sen on oltava sellainen, että kehoa tai käsiä ei tarvitse kannatella kovasti. Vältä työskentelemästä pitkään pää eteenpäin taipuneena.

Täältä löydät vinkkejä taukojumppaan.

2. Muista tauot ja liikunta työpäivänä aikana. Moni unohtaa pitää riittävästi taukoja etätöissä. Tauolla olisi hyvä poistua näytön ääreltä ja saada verenkierto liikkeelle. Käy vaikka soutamassa pieni lenkki järvellä tai hörppää kahvi laiturin nokassa raikkaassa ulkoilmassa. Näin mieli ja keho virkistyy, ja jaksat ihan uudella teholla tehdä töitä. Pieniä viiden minuutin taukoja on hyvä olla jopa tunnin välein.

Puhutko paljon puhelimessa työn aikana? Nouse mahdollisuuksien mukaan liikkeelle puhelun ajaksi tai pidä jopa kävelypalaveri mökkimetsässä.

3. Suosi erillistä hiirtä ja näppäimistöä. Kannettavalla tietokoneella erillinen hiiri ja näppäimistö saattavat olla ergonomisempi vaihtoehto. Näin saat rennomman asennon yläraajoille ja näyttöruutua säädettyä helpommin itsellesi sopivaksi.

4. Panosta valaistukseen. Mökillä on usein heikompi valaistus verrattuna kotiin ­– puhumattakaan työpaikasta. Riittävä valaistus on tärkeää tietokoneella työskennellessä, sillä etätyössä jaksamiseen ja työhön keskittymiseen vaikuttaa suuresti valaistus. Työpöytä tai valaisimet olisi hyvä sijoittaa niin, että valaisimet eivät ole suoraan työpöydän päällä.

Vaikka ikkunasta olisikin ihanaa ihailla mökkimaisemia, suoraan ikkunan eteen työpistettään ei kannata laittaa. Ikkunan edessä on näytön takana auringonvalon vuoksi huomattavasti suurempi valaistusvoimakkuus kuin itse näytössä, mikä väsyttää silmiä. Paras paikka vakituiselle työpisteelle mökillä olisikin ikkunaseinän viereinen seinä.

5. Palaudu työpäivästä sekä erota vapaa-aika ja työ. Työpäivän jälkeen kannattaa lähteä ulkoilemaan tai harrastamaan jotain, joka palauttaa työpäivästä. Miten olisi vaikka vesien kantaminen saunaan ja pienet puutyöt? Staattisen toimistotyön vastapainona liikunta on tärkeää. Tällaiset asiat auttavat erottamaan työn ja vapaa-ajan selvemmin mökillä.

Ergonomisia etätyöhetkiä mökille!