Suoraan sisältöön

Etätyö mökillä kestävän mökkeilyn näkökulmasta

Kannustamme ottamaan kestävän mökkeilyn näkökulman myös etätyöskentelyyn. Kestävän mökkeilyn voi jakaa neljään osa-alueeseen: ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen. Miten voit huomioida kestävän mökkeilyn etätyössä?

Valaistus on tärkeää työnteossa. Käytä energiaystävällisiä lamppuja ja suosi uusiutuvia energiamuotoja mökillä, esimerkiksi aurinkosähköä.

Suosi mökkiseutusi lounaspalveluita. Jotkut lounaspaikat toimittavat myös mökille. Suosi kasvispainotteista ruokavaliota myös lounaalla. Käyttämällä vastuullisia ravintolapalveluita lounaalla voit pienentää hiilijalanjälkeäsi noin prosentin vuodessa. Päästöjä säästyy palveluiden pienemmän energiankulutuksen ja fiksumman tarjonnan ansiosta.

Vietä mahdollisimman pitkiä ajanjaksoja mökillä niin vapaa-ajanvieton kuin etätyön merkeissä. Etätyöpäivänä säästät työmatka-autoiluun tai matkoihin kuluvat eurot ja polttoainepäästöt, ja maapallo kiittää.

Tiesitkö, että yksi etätyöpäivä viikossa pienentää hiilijalanjälkeä prosentin? Jos miljoona suomalaista tekee lisäksesi yhden etäpäivän viikossa, säästyy 11 000 henkilön hiilijalanjälki vuodessa. -Sitra

Keitä kahvia vain tarpeeseen ja säilytä sitä termarissa. Työpäivän aikana moni juo paljon kahvia, mutta sitä kannattaa keittää vain tarpeeseen. Valmis kahvi kannattaa säilyttää termarissa sen sijaan, että pitää kahvinkeitintä pitkään päällä. Kun keität yhden kupin kahvia vähemmän kolme kertaa päivässä, pienennät hiilijalanjälkeäsi kahdella prosentilla vuodessa. Samalla säästät vettä ja energiaa myös kahvin alkuperämaassa ja jakeluketjussa.

Tarvitseeko sinun tehdä hankintoja mökkitoimistoon? Suosi kotimaisia vastuullisia valmistajia tai kierrä lähiseudun kirpputoreja, niistä voi löytyä esimerkiksi työpöytä mökille.

Onko kestävä mökkeily lähellä sydäntäsi ja haluat oppia siitä lisää? Tutustu meidän kestävä mökkeily -osioon. Se on mainio tietopankki, jonka avulla voit lisätä myös mökkeilysi vastuullisuutta ja ilmastomyönteisyyttä. 

Kuva: Visit Finland / Jaakko Tähti