Suoraan sisältöön

Lähimatkaile vastuullisesti

Siinä missä kestävä mökkeily on tärkeää, kannustamme huomioimaan omilla valinnoilla myös vastuullisuuden lähimatkailussa mökiltä käsin. Vastuullinen matkailu on toimintaa, joka on ekologisesti, taloudellisesti, sosiokulttuurisesti sekä eettisesti kestävää.

Vastuullisuus syntyy usein pienistä teoista. Käytännössä tämä voi näkyä esimerkiksi matkailuyrityksen pyrkimyksenä vähentää ruokahävikkiä tai paikallisen kulttuuriperinnön vaalimisena. Vastuullisuus on matkailualan ja matkailijoiden yhteinen asia. Valitsemalla vastuullisemmin pidät huolta siitä että, Etelä-Savon ja Saimaan aarteet ovat ihasteltavissa vielä jälkipolviemme jälkipolville.

Näistä Visit Saimaan ja Visit Finlandin merkeistä tunnistat vastuullisen matkailuyrityksen Etelä-Savossa:

Neljä vinkkiä vastuulliseen lähimatkailuun Etelä-Savossa:

Matkusta mahdollisimman kestävästi – suosi lihasvoimaa. Mitä jos lähtisit mökiltä matkaan pyörän selässä, patikoiden, meloen, hiihtäen tai luistellen? Etelä-Savossa on hyvät verkostot monenlaiseen liikkumiseen.

Suosi julkista liikennettä. Autoillessa tankkaa ympäristöystävällisiä polttoaineita, jos sinulla ei ole sähkö- tai hybridiautoa käytössä. Mitä enemmän autossa on matkustajia, sitä parempi. Matkatkaa mahdollisimman moni samalla autolla mökiltä.

Kokeile lihasvoimalla meloen Oravareittiä tai Linnansaaren kierrosta, pyöräillen Puumalan saaristoreittiä tai Siltojen Savonlinnaa, patikoiden Norppapolkua tai retkiluistelua Punkaharjussa.

Saimaalla pyöräily on suosittua
Kuva: Visit Finland / Juho Kuva

Suosi paikallisia ravintoloita ja lähiruokaa. Etelä-Savo on täynnä toinen toistaan herkullisempia ravintoloita, jotka tarjoavat makuelämyksiä lähellä tuotetuista raaka-aineista.

Useissa ravintoloissa on tarjolla lähimetsien marjoja ja sieniä, kotimaista villikalaa, paikallisten tuottajien tuotteita, omassa yrttitarhassa kasvatettuja yrttejä, oman puutarhan marjoja ja hedelmiä sekä villiyrttejä. Lähiruoan käyttäminen mahdollistaa raaka-aineiden tarjoamisen tuoreena sekä työllistää paikallisia ja lähialueen ihmisiä. Monista paikoista voit ostaa myös tuliaisia mökille.

Herkuttele esimerkiksi Ravintola Niinipuussa, Tertin Kartanossa, Hotelli Punkaharjussa, Ravintola Koskivahtia tai TeaHouse of Wehmaisissa. Oletko kuullut D.O. Saimaa -alkuperämerkistä, joka on Suomen ensimmäinen, alueellinen alkuperä- ja laatumerkki. Merkin sloganissa mainittu hyvä tarkoittaa paitsi korkeaa laatua, myös positiivista vaikutusta ympäristöön, kulttuuriin, alueen elinvoimaisuuteen ja yhteiskuntaan.

Kuva: Visit Saimaa

Tarkkaile sopivalta etäisyydeltä meidän harvinaista asukastamme ja kunnioita luontoa. Saimaalla asustaa 410 saimaannorppaa, joka on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Havaitessasi saimaannorpan tarkkailethan sitä sopivan etäisyyden päästä kiikareilla. Opastetuilla retkillä kokeneiden kippareiden matkassa pääset tutustumaan norppaan todennäköisimmin ja sitä häiritsemättä.

Etelä-Savossa on paljon merkittyjä luontoreittejä upealla historialla maustettuna. Reittejä pitkin kulkemalla häiritset ympäristössä majailevia eläimiä mahdollisimman vähän. Aito luonto ansaitsee kunnioituksemme, jossa kannattaa muistaa myös retkietiketti. Luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily - kun näitä koskevat säännöt ovat hallussa, olet valmis retkelle.

Seikkaile luonnossa saimaannorpan kotivesillä LakelandGTE ekopaatilla, Astuvansalmen kalliomaalauksilla, Punkaharjun luonnonsuojelualueella tai Neitvuorella.

Saimaannorppa on Saimaan harvinaisin asukas
Kuva: Visit Saimaa

Vaali paikallista kulttuuria ja historiaa. Paikallistarinat kumpuavat usein luonnonnähtävyyksistä ja paikallishistoriasta. Monissa käyntikohteissa kerrotaan tarinoita värikkäästä historiasta sekä menneestä ja nykyisestä elämästä. Paikallisen kulttuurin ja historian vaaliminen on vastuullinen teko, jotta tulevatkin sukupolvet voivat nauttia esi-isiemme kulttuurimaisemista ja historiallisesti merkittävistä käyntikohteista.

Etelä-Savossa perheyrityksissä elinkeino on usein siirtynyt sukupolvelta toiselle. Paikallisten yrittäjien työn ansiosta perinteet ovat säilyneet meidän kaikkien nautittavaksi. Voit esimerkiksi aistia monien vanhojen kartanoiden ja huviloiden ylvästä tunnelmaa, majoittua entiseen metsänvartijan taloon sekä nauttia vaikkapa vanhan sahan tarjoiluista.

Kulttuurin ja historian perässä suuntaa Savonlinnan keskiaikaiseen Olavinlinnaan, sodan ja rauhan keskus Muistiin Mikkelissä tai Suomen Metsämuseo Lustoon Punkaharjulla. 

Kuva: Visit Finland

Lisää luettavaa vastuullisesta matkailusta?

Vastuullisia lähimatkailuelämyksiä Etelä-Savoon!