Suoraan sisältöön

Remontoi ja rakenna kestävästi

Uuden mökin rakentamisen sijaan on lähes aina ekologisesti kestävämpää hyödyntää jo olemassa olevaa mökkikantaa. Mökkejä voi kunnostaa – ja mahdollisuuksien mukaan myös laajentaa.

Ennen remontointiin ryhtymistä kannattaa tutustua eri vuosikymmenten mökkirakennusten tyypillisiin rakennusvirheisiin ja suunnitella remontit huolellisesti. Joskus uusi mökki onkin järkevin vaihtoehto.

Rakenna vain tarpeeseen ja vältä ylimääräisiä neliöitä. Mökillä harvemmin tarvitsee yhtä paljon tilaa kuin vakituisessa asunnossa. Mieti, tarvitsetko välttämättä suihkua tai vesivessaa. Ekologista on rakennus- ja remontointivaiheessa lisätä mukavuuksia mökille maltillisesti.

Uuden mökin suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa huomioon nykyiset ja tulevat tarpeet. Hirsirakentaminen on suosittua ja ympäristöystävällistä, sillä puun käytön lisääminen rakennusmateriaalina on tehokas keino jarruttaa kasvihuonekaasupäästöjä. Laskelmien mukaan hirsi on ainoa rakennusmateriaali, jonka hyödyt ovat ilmaston kannalta suuremmat kuin aiheutuvat päästöt.

Puuhun on kasvaessa sitoutunut hiiltä, ja kun puu on rakenteena hirsitalossa, hiili varastoituu siihen eikä ole lämmittämässä ilmastoa. Puu sitoo yli 1,5 kiloa hiilidioksidia ilmasta jokaista kasvanutta puukiloa kohden.

Rakensit sitten uutta tai remontoit vanhaa, mökistä kannattaa aina tehdä energiatehokas. Energiatehokkuuden parantaminen vähentää hiilidioksidipäästöjä, pienentää energiankulutusta ja tuottaa kustannussäästöjä.

Lukuvinkki: lainaa kirjastosta Vihreä mökki – kestävää loma-asumista -kirja.

Kuva: Visit Finland / Emilia Hoisko