Suoraan sisältöön

Taltuta mökkirantojen rehevöitymistä

Etelä-Savossa järvien laatu on tutkitusti maan parhaimmistoa, ja järvet kutsuvat viettämään mökkielämää puhtaille rannoilleen. Ainutlaatuisessa järviluonnossa mökkeileminen lisää taatusti hyvinvointia ja tuo onnea elämään. Suomen tuhansista järvistä yli 4000 sijaitsee Etelä-Savossa. Ei siis ihme, että täällä niin mielellään mökkeillään ja nautitaan omannäköisestä vapaa-ajasta. Miten mökkeilijä voi ennaltaehkäistä mökkirannan rehevöitymistä?

Suomen järvien vesi on yleisesti viime vuosina samentunut ja rehevöitynyt. Suurimmaksi osaksi se johtuu maa- ja metsätalouden, turvetuotannon, asutuksen ja teollisuuden päästöistä. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa myös omilla toimillaan mökkirannan kuntoon.

Runsaat särkikalakannat ylläpitävät ja voimistavat vesien rehevöitymistä. Särkikaloja kannattaakin kalastaa lähirannasta pois, jolloin kalastuksen mukana vesistöstä poistuu rehevöittäviä ravinteita. Luonnonsuojelukeskus Luke on arvioinut, että pystyisimme kalastamaan jopa 50 miljoonaa kiloa särkikaloja vuodessa ja samalla vesistöistä saataisiin pois rehevöittäviä ravinteita. Särki kuuluu järveen, mutta kyse on oikeasta suhteesta.

Vältä mökillä pesuaineiden huuhtoutumista vesistöihin ja käytä ympäristömerkittyjä, biohajoavia pesuaineita.

Älä pese mattoja tai pyykkiä suoraan järvessä. Mökkikunnastasi löytyy mattojenpesupaikka, jossa voit pestä matot.

Kuva: Visit Finland / Julia Kivelä