Suoraan sisältöön

Saimaannorppa – harvinainen pullukka mökkinaapurina

Etelä-Savon harvinaisin asukas on saimaannorppa, jonka elämää onnekkaimmat mökkeilijät saavat seurata jopa omalta mökkilaiturilta. Erityisesti alkukesä on parasta aikaa norpan elämän tarkkailuun, sillä toukokuussa nämä valloittavat pullukat nousevat rantakiville loikoilemaan ja kuivattamaan turkkiaan karvanvaihtoa varten.

Saimaannorppa on yksi harvoista makeassa vedessä elävistä hylkeistä, ja se elää ainoastaan Saimaalla. Saimaannorpan lähisukulaisia ovat laatokannorppa ja itämerennorppa. Viiksiniekat pysyvät uskollisina kotiseuduilleen ja pesivät samoilla paikoilla vuodesta toiseen. Täältä voit tarkistaa saimaannorpan tärkeimmät pesimäalueet Saimaalla. Nuoret norpat tosin voivat vaeltaa melko kauas synnyinseudultaan. Saimaannorppa liikkuu avovesiaikaan pitkiäkin matkoja, joten vaikka se on erittäin uhanalainen, sitä voi tavata nykyään lähes kaikkialla Saimaalla.

Luonteeltaan norpat ovat usein leikkisiä ja uteliaita. Avovesiaikaan norppa saattaa olla niin utelias ja rohkea, että lähestyy vedessä ollessaan jopa ihmistä. Saimaannorppa on herkimmillään häiriöille tammikuusta huhtikuuhun, kun emot etsivät sopivaa pesäpaikkaa, synnyttävät ja imettävät kuutteja rantakinoksiin kaivamissaan pesissä. Pesiessään ja vaihtaessaan karvaa norpat ovat arkoja ja herkkiä kaikenlaiselle häiriölle ja tarvitsevat siksi rauhaa. Tarkkaile heitä siis kiikareilla riittävän kaukaa.

Valitettavasti saimaannorpan suurin yksittäinen kuolinsyy on edelleen kalanpyydyskuolleisuus. Me ihmiset olemme siis saimaannorpan pahin vihollinen. Kalastusverkot ja löysänieluiset katiskat ovat norpille vaarallisia. Suosi siis norppaystävällisiä kalastustapoja, joita ovat esimerkiksi tiukkanieluisella katiskalla kalastaminen sekä viehekalastus, mato-onginta ja pilkkiminen. Voit auttaa saimaannorppaa myös välttämällä norpalle vaarallista kalastusta Saimaalla, osallistumalla apukinos- ja katiskatalkoisiin sekä jakamalla tietoa saimaannorpan suojelusta.

Pidetään yhdessä hyvää huolta 420430 saimaannorpastamme, jotta tulevat sukupolvetkin voisivat ihastella saimaannorpan elämää Etelä-Savossa mökkeillessään.

Kuuttikuva: Jouni Koskela / Etelä-Savon ELY-keskus
Muut kuvat: Visit Saimaa