Suoraan sisältöön

Polta puuta puhtaasti 

Puulla lämmittäminen on suosittua mökeillä. Paras ratkaisu mökille on varaava tulisija. Avotakka ja kamiina lämmittävät kyllä nopeasti, mutta lämpö karkaa harakoille, koska tällaiset tulisijat eivät varaa lämpöä. Jos mökillä on kamiina, kannattaa hankkia lisävarusteeksi kamiinapuhallin, joka jakaa lämpöä tasaisesti huoneeseen. 

Muista nuohouttaa hormit ja tulisijat säännöllisesti. Vapaa-ajanasunnoissa nuohous tulee tehdä vähintään kolmen vuoden välein. Jos mökillä vietetään aikaa paljon ja tulisijat ovat ahkerassa käytössä, on myös nuohous hyvä teettää useammin. Nuohottu tulisija on paloturvallinen ja taloudellinen. Nuohooja kannattaa tilata käymään heti mökkikauden alkuun. 

Tulen käsittelyssä kannattaa aina olla huolellinen ja varautua jo ennalta tulipalojen varalle. Mökillä tulee olla toimivat palo- ja häkävaroittimet – tarkista niiden toiminta säännöllisesti. Alkusammutusvälineiden, kuten käsisammuttimen ja sammutuspeitteen, on oltava näkyvällä paikalla ja helposti saatavilla. 
 

Huolehdi että puu palaa puhtaasti – toimi näin 

  • Valitse polttopuut oikein: polta vain kuivaa ja puhdasta puuta, joka on sopivan kokoista. Puut on hyvä tuoda huoneeseen pari päivää aiemmin. 
  • Tarkista, että pellit ovat auki, ja tyhjennä tuhka-astia. Näin varmistat riittävän hapensaannin palamiselle. Huolehdi myös, että huoneeseen tulee riittävästi korvausilmaa. 
  • Asettele puut vaakatasoon siten, että palamisilma pääsee kiertämään klapien välistä. Jätä tyhjää tilaa vähintään kolmasosa tulipesän korkeudesta.
  • Käytä ensin pieniä puita ja aseta päällimmäiseksi sytykkeet. Toiseen pesälliseen voit käyttää jo isompia klapeja. Muista, että paperi- ja pahviroskia tai muita jätteitä ei saa polttaa – ne nokeavat tulisijan ja hormin sekä aiheuttavat haitallisia päästöjä. Sytytysvaiheessa voit käyttää pientä määrää sanomalehteä. 
  • Sytytä puut päältä. Se on paras tapa varmistaa, että kaasuuntuvat puun ainesosat myös palavat eikä osa kaasuista pääse karkaamaan palamattomana ilmaan. Näin voit helposti vaikuttaa polttamisesta syntyvien päästöjen määrään. 
  • Huolehdi, että palamislämpötila on pesässä riittävän korkea koko ajan. Siihen voit vaikuttaa säätämällä palamisnopeutta paloilman avulla. Liian hidas tai nopea palaminen on epätäydellistä ja tuottaa haitallisia päästöjä.
  • Puhtaan palamisen tunnistat lähes värittömästä savusta. Poltto on onnistunut, kun puu kaasuuntuu tulipesässä, syntyneet palokaasut palavat ja luovuttavat lämpönsä eivätkä haihdu haitallisina päästöinä ilmaan. 
  • Noudata tulisijan valmistajan ohjeita kerralla poltettavan puun ja pesällisten määrästä. Muurattuja tulisijoja ei ole tarkoitettu jatkuvalämmitteisiksi – yleensä kaksi pesällistä on riittävästi. 
  • Pellit voit sulkea vasta, kun hiillos on hiipunut kokonaan. 

 

Lue lisää