Suoraan sisältöön

Usein kysyttyjä mökkielämän kysymyksiä.

Olemme keränneet tälle sivulle kysymyksiä, joita meiltä on usein kysytty. Löytyisiköhän Sinun pulmaasi täältä vastaus?

Ellet löydä täältä vastausta sinua mietityttävään ongelmaan, voit lähettää kysymyksesi meille. Pyrimme löytämään vastauksia, jotka helpottaisivat mahdollisimman monen mökkeilijän elämää. Ihan kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti pysty vastaamaan, mutta aina kannattaa kysyä.

 

Tontillamme on puita ihan sähkölinjan vieressä, miten tällaiset puut saisi kaadettua?

Sähköyhtiöltä voi ja kannattaa kysyä asiasta, mutta tällä hetkellä he eivät tule kaatamaan puita sähkölinjan vierestä, ellei puu ole jo kaatunut linjalle. Tontin omistajan on hankittava metsuri omalla kustannuksellaan. Sähköyhtiön miehet tulevat paikalle kyllä varmistamaan kaatamisen, jolloin vastuu siirtyy samalla heille. Käytännössä kannattaa kysyä suoraan metsuria katsomaan puut ja jos näyttää siltä, että linjalle kaatumisen vaara on olemassa, kannattaa tilata sähköyhtiön miehet kaveriksi.

 

Tontiltamme on kaadettu paljon puita ja haluamme siitä tasaisen eli kannot pois. Kuka voisi auttaa tällaisessa työssä? 

Joillakin mökkitalkkareilla ja kaivinkoneyrittäjillä on kantojyrsintäpalvelua, samoin puunkaatajilla. Jos ei ole, niin he yleensä tietävät jonkun, joka tarjoaa palvelun. Myös konevuokraamojen kautta voi saada laitteen vuokralle ja tarvittaessa tekijänkin käyttämään konetta.

 

Mökissämme on pistävä haju, mistä sellainen voi johtua?

Hajuhaitta voi johtua siitä, että kosteutta on päässyt rakenteisiin, esimerkiksi yläpohjaan. Tai syynä voi olla se, että pieneläimet ovat pesiytyneet rakenteisiin ulostaen sinne. Kannattaa pyytää ammattilainen avuksi, avata rakenteet ja korjata mahdolliset vauriot.

 

Mökkimme on vanha ja sitä pitäisi uudistaa, samoin rakentaa uutta varastoa ja kesäkeittiö. Mistä aloitamme? 

Kun tiedätte tarpeenne, kannattaa ottaa yhteyttä rakennussuunnittelijaan, joka tarkistaa rakennuksen kunnon ja remonttitarpeet. Tarvittaessa hän myös tarkistaa rakennusoikeuden uusiin rakennuksiin, auttaa uuden suunnittelussa ja rakennusluvan hakemisessa sekä varsinaisen rakennustyön valvonnassa.

 

Haluamme muuttaa mökin kylmän terassin lämpimäksi asuintilaksi. Mitä tulisi tehdä ihan ensimmäisenä?

Käyttötarkoituksen muutos edellyttää rakennuslupamenettelyä, joten ensiksi kannattaa ottaa yhteyttä oman kunnan rakennusvalvontaan ja varmistaa asia. Monissa kunnissa on käytössä sähköinen asiointi: https://www.lupapiste.fi/luvanhakija josta voi myös pyytää neuvontakäynnin. Jos toimenpide edellyttää lupaa, hankkeelle tarvitaan pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja.

 

Meillä on 1980-luvulla rakennettu hirsimökki, johon kaipaamme nyt jotain uudistusta mm. väreihin ja käytettävyyteen. Miten pääsisimme alkuun?

Kun olette päättäneet omat tarpeenne, kannattaa ottaa yhteyttä tila-/sisustussuunnittelijaan, jolle kerrotte toiveenne. Ammattilainen osaa kyllä loihtia toiveenne käytännön tasolle toteutettavaksi.

 

Mökkimme on ollut suvullamme jo noin 50 vuotta, ja meillä voi olla yhtä aikaa kolme sukupolvea paikalla. Tarvitsisimme ulkopuolista apua tilasuunnitteluun ja ideointiin, että kaikilla olisi hyvä olla ja omaa rauhaa. Kenen puoleen voisimme kääntyä? 

Liikkeelle kannattaa lähteä siitä, mitä itse toivotte ja miten mahdolliset kustannukset jaetaan. Sitten suosittelemme ottamaan yhteyttä sisustussuunnittelijaan. He ovat tilasuunnittelun ammattilaisia ja tottuneet tekemään yhteistyötä rakennesuunnittelijoiden kanssa, jolloin päästään hyvään lopputulokseen.

 

Olemme ajatelleet maalata mökin sisäpinnat ja suuren takan. Värit ovat jo mielessä, mutta lopputulos mietityttää…

Netistä löytyy valmiita ohjelmia, joista voi saada suuntaa värien vaikutuksesta ja yhteensopivuudesta, esimerkiksi https://new.tikkurila.fi/kotimaalarit/palvelut/varisuunnitteluohjelma
Värisuunnitelman voi myös tilata sisustussuunnittelijalta, monet heistä tarjoavat tällaista palvelua.

 

Mökillämme on kantovesi saunaan ja mökkiin. Pesuvedet menevät ns. kaivonrenkaan kautta maahan. Onko tämä riittävä tapa käsitellä jätevettä vai mitä tulee tehdä? 

Jätevesien käsittely on tärkeää sekä pohjavesien puhtaana pysymisen vuoksi että lähijärven kuormituksen vähenemisen kannalta. Kuntakohtaiset määräykset kannattaa tarkistaa omasta mökkikunnasta.

 

Meillä on perinteinen huussi mökillämme. Onko tämä uuden jätevesiasetuksen mukaan riittävä?

Kompostoiva kuivakäymälä riittää, kun se on asianmukaisesti asennettu: suotoneste erotellaan ja käytetään asianmukaisesti ja kiinteä käymäläjäte kompostoidaan kuivikkeen kanssa erillisessä kiinteässä asiassa. Kompostoivasta käymälästä tyhjennettävä massa on valmiiksi kompostoitunutta, joten sen voi siirtää suoraan jälkikompostikasaan kypsymään maanparannuskäyttöä varten tai laittaa koristekasvien juurelle katteeksi sellaisenaan.

 

Meillä on tontillamme rengaskaivo, jonka vesi vaikuttaa olevan rautapitoista. Mitä kaivolle pitäisi tehdä?

Rengaskaivon kunto on syytä tarkistaa aika ajoin. Vesi kannattaa testauttaa ja ottaa näyte kolmen vuoden välein. Kaivoveden testaamisesta voi tiedustella esimerkiksi mökkikunnan terveystarkastajalta.

Testitulosten jälkeen tehdään puhdistus- tai kunnostustoimet. Yleensä kaivo tyhjennetään, tarkistetaan renkaiden kunto ja tiiviys, poistetaan liete kaivon pohjalta ja tarvittaessa desinfioidaan. Puhdistuksen voi tehdä itse tai pyytää ammattilaisen apuun. Ympäristökeskuksen sivulta löytyy lisätietoja:
http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Rakentaminen/Rakennushanke/Talotekniset_jarjestelmat_LVI/Vedenhankinta_kaivosta/Kaivon_huolto_ja_kunnostus

 

Olemme ostaneet mökin ja nyt tarvittaisiin nuohooja tarkistamaan tulisijojen ja hormien kunto. Mistä löydämme nuohoojan?

Nuohousta koskevat pelastuslain muutokset tulivat voimaan 1.1.2019, ja koko maassa siirryttiin nuohouspalvelujen vapaaseen tarjontaan 1.7.2019 alkaen. Lisätietoa asiasta löydät täältä: https://espl.fi/sisalto/palvelut/nuohous

Nuohoojia löytyy esimerkiksi kuntien yritys- ja palveluhakemistojen kautta. Linkkejä hakemistoihin löydät tältä sivustolta kohdasta Palveluja mökkeilyyn.

Nuohoojan käyntiin ja kattoturvallisuuteen liittyvät asiat on koottu tänne: https://nuohoojat.fi/asukkaalle/nuohooja-tulossa/

 

Meillä on pieni sähkötön saunamökki, jonne olisi kiva saada esimerkiksi aurinkosähköt. Miten pääsemme asiassa eteenpäin?

Sähköalan yrityksiltä löytyy näppäriä ratkaisuja pientenkin mökkien aurinkosähköistykseen (esimerkiksi ns. aurinkoarkku). Vaativiin aurinkosähköistyksiin on syytä käyttää alan asiantuntijoita.

 

Meillä on vanha hirsitalo, joka haluttaisiin siirtää toiseen paikkaan. Onko Etelä-Savossa asiantuntijaa, joka pystyy arvioimaan rakennuksen hirsien kunnon?

Vanhojen rakennusten kunnosta antaa lausuntoja Etelä-Savon Rakennusperintöyhdistys ry: http://rakennuskorjaus.luostarinen.kotisivukone.com/

 

Mistä mökin töistä voi saada kotitalousvähennystä? Koskeeko vähennysoikeus vain kiinteistön omistajaa?

Kotitalousvähennys on enintään 2 250 euroa vuodessa/hlö. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa/hlö. Saat vähennyksen, kun työ tehdään

  • omassa kodissa
  • vapaa-ajanasunnossa
  • vanhempien tai isovanhempien kodissa.

Asuntoa ei tarvitse omistaa, asuminen tai oma käyttö riittää. Vähennyksen voi saada myös avopuoliso tai lapset.  Tarkemmin asiaa voi tiedustella suoraan verottajalta.

Luettelo kysytyimmistä kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä: 
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/#remontointi