Vinkit talvimökkeilyyn
Mökkielämästä nautitaan ympäri vuoden
Suomalainen mökkikulttuuri on ainutlaatuista maailmassa. Talvimökkeily on entistä suositumpaa, mihin vaikuttavat vapaa-ajanasuntojen parempi varustetaso, kiinnostus lähimatkailuun, panostaminen hyvinvointiin sekä etätyömahdollisuudet. Ainutlaatuisessa järviluonnossa mökkeileminen tuo hyvinvointia ja onnellista oloa elämään kaikkina vuodenaikoina. Suomen järvirikkaimmassa maakunnassa, Etelä-Savossa, riittää järvenrantaa ja luonnonrauhaa. Poimi tästä vinkit onnistuneeseen talvimökkeilyyn ja joulun viettoon mökillä.
1. Talvimökkeilyssä on tärkeää, että mökki soveltuu talvisiin olosuhteisiin ja pitää lämpöä riittävän hyvin. Hyvä eristys ja riittävä tiiveys pitävät energiankulutuksen kurissa ja estävät lämpöä karkaamasta harakoille. Mökkeily onnistuu talvella myös ilman vesivessaa ja juoksevaa vettä: kompostoiva käymälä toimii ympäri vuoden, pesuvettä voi kantaa kaivosta tai avannosta ja juomaveden voi tuoda kanisterissa.
2. Yleisin lämmitysmuoto talviasuttavilla mökeillä on sähkölämmitys, jota kannattaa tukea ilmalämpöpumpulla. Puulla lämmittäminen on myös suosittua. Varaavia tulisijoja käyttämällä voi laskea sähkölämmityksen kustannuksia ja vähentää puunpolton määrää. Silloin, kun et ole mökillä talvella, kannattaa lämpötilaa alentaa. Varustetasosta riippuu, voiko sisälämpötila mennä pakkasen puolelle silloin, kun mökkiä ei käytetä, vai onko lämpötila pidettävä plussan puolella, jotta vesiputket ja -kalusteet eivät jäädy.
3. Talvella poltetaan kynttilöitä ja takkatulta, joten paloturvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomioita. Varaa mökille alkusammutusvälineet ja tutustu niiden käyttöohjeisiin. Tarkista, että palovaroittimet toimivat. On suositeltavaa, että jokaisessa makuutilassa ja eteisessä on palovaroitin. Palovaroittimia tulee lain mukaan olla vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden jokaisessa kerroksessa. Onhan mökilläsi myös häkävaroitin?
4. Puun poltossa on hyvä huolehtia siitä, että puu palaa puhtaasti. Puhtaaseen palamiseen tarvitset kuivat ja sopivan kokoiset polttopuut, riittävän hapensaannin ja riittävän korkean palamislämpötilan. Pellit voi sulkea vasta, kun hiillos on hiipunut kokonaan. Huolehdi, että hormit on nuohottu vähintään kolmen vuoden välein. Aloita lämmittäminen pienillä tulilla, jos lämmität kylmillään ollutta tulisijaa.
5. Liiku jäällä viisaasti. Moni mökki sijaitsee veden äärellä, ja jäällä hiihtäminen, luisteleminen ja pilkkiminen varmasti houkuttelevat. Kannattaa aina muistaa, ettei jäälle pidä lähteä varautumatta. Varmista siis jään paksuus, opi tunnistamaan mahdolliset vaaranpaikat ja ripusta kaulaan jäänaskalit. Yksin jäille ei kannata lähteä.
6. Pidä mökin kulkureitit kunnossa. Varaa mökille hyvä lumilapio ja -kola. Jotta mökillä liikkuminen on turvallista myös talvella, on tärkeää kiinnittää huomiota mökkipihan asianmukaiseen valaistukseen, auraukseen ja hiekoittamiseen. Tehokas otsalamppu on mökkeilijän paras kaveri pimeään vuodenaikaan. Ulkokäymäläänkin suunnistaessa on hyvä valaista tietä otsa- tai taskulampulla.
7. Nauti lähellä tuotettua ruokaa (joulu)pöydässä. Laadukasta lähiruokaa ja -raaka-aineita voit hankkia esimerkiksi suoraan tuottajilta, REKO-lähiruokaringeistä ja hyvin varustelluista ruokakaupoista. Vinkki: kokeile D.O. Saimaa -alkuperämerkillä varustettuja tuotteita.
8. Talviuinti ja saunominen ovat talven parhaita aktiviteettejä. Saunominen on tärkeä osa suomalaista mökkikulttuuria. Talviuinnilla on tutkitusti runsaasti terveyshyötyjä. Pue ennen avantoon pulahtamista pipo, jalkineet ja neopreenihanskat. Avantoon ei pidä mennä yksin eikä sukeltaa. Hyvään jääkairaan ja -sahaan panostaminen kannattaa, jotta avannon tekeminen on vaivatonta.
9. Etätyöskentelyn yhdistäminen mökkeilyyn pidentää viipymää mökillä ja kasvattaa mökin käyttöastetta. Paitsi että se on ekologinen teko se myös tukee ja pitää yllä mökkiseutusi palvelurakennetta, kun asioit enemmän paikallisten palvelujen parissa. Etätyöpäivien aikana vaihtele työasentoja, tauota työskentelyä säännöllisesti esimerkiksi lumitöillä, takan lämmittämisellä tai talvisessa luonnossa liikkumalla sekä huolehdi työskentelyn kannalta riittävästä valaistuksesta. Lisää etätyövinkkejä mökille löydät täältä.
10. Oman mökin sijaan voit myös vuokrata mökin. Jos mökin omistaminen ei ole sinun juttusi, Etelä-Savosta voit varmasti löytää vapaa-ajanasunnon vuosivuokralle, jolloin sinun ei tarvitse sitoutua mökkiin pidemmäksi aikaa. Kannattaa tutkia erilaisia mökkien vuokraussivustoja sekä laittaa vuokrausilmoituksia esimerkiksi paikallislehtiin tai mökkikuntien Facebook-ryhmiin. Visit Mikkelin verkkosivuilta löydät myös erinomaisia vuokramökkejä.
Tervetuloa Etelä-Savoon, parhaalle mökkiseudulle
Vapaa-ajanasukkaamme ymmärtävät hyvän päälle, sillä meillä on kolmanneksi eniten vapaa-ajanasuntoja Suomen maakunnista. Ei ole sattumaa, että lähes 50 000 mökkiämme ovat löytäneet onnelliset asukkaansa. Laadun perässä tullaan hitusen kauempaakin, sillä yli 60 prosenttia vapaa-ajanasukkaistamme tulee maakunnan ulkopuolelta. Mikkelin seudun kunnissa – Hirvensalmella, Juvalla, Kangasniemellä, Mikkelissä, Mäntyharjussa, Pertunmaalla ja Puumalassa – sijaitsee lähes 30 000 vapaa-ajanasuntoa, Savonlinnassa mökkejä on melkein 8800. Haaveiletko oman mökin rakentamisesta? Etelä-Savo on myös uusien loma-asuntojen rakentamistilastoissa aivan valtakunnan kärkeä.
Täällä on kaikki mitä ikinä voit toivoa mökkiseudulta. Etelä-Savon mökkikuntien upeinta antia ovat herkkä ja kaunis järviluonto, metsät ja niiden antimet, järvenselät, hiljaisuus ja rauha. Ne voi jokainen löytää niin isojen vesien kuin pienempien järvien rannoilta neljänä vuodenaikana. Järviluonnon ainutlaatuisuudesta kertoo myös harvinainen saimaannorppa, jonka onnekkaimmat voivat nähdä Saimaalla useammankin mökkikunnan alueella. Arvokkaan järviluonnon vaaliminen on maakunnassa elintärkeää ja yksi kestävän mökkeilyn maakunnan pääteemoista.
Eteläsavolainen lupsakkuus, avuliaisuus ja ystävällisyys ovat asioita, joita vapaa-ajanasukkaat kohtaavat kaikissa seudun mökkikunnissa. Rento ote elämään tekee hyvää sekä mielelle että keholle. Vapaa-ajanasukkaat otetaan avosylin mukaan yhteisölliseen elämänmenoon. Kunnissa panostetaan myös monipuolisten palvelujen tarjoamiseen. Monessa kunnassa on kaikki mökkeilijän tarvitsemat palvelut, kuten ruoka- ja rautakaupat, etätyötilat ja apteekit. Lisäksi on toreja, puoteja ja puhdasta lähiruokaa sekä mökkipalveluita moniin tarpeisiin, kuten puunkaatoon, laiturin asennukseen ja tien kunnostamiseen. Tapahtumia ja muuta paikallista kulttuuritarjontaa sekä upeita luontoreittejä on ympäri maakuntaa.
Etelä-Savo on kestävän mökkeilyn maakunta. Tämä tarkoittaa sitä, että edistämme kestävää mökkeilyä suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti. Kestävän mökkeilyn edistäminen vahvistaa ja uusintaa suomalaista mökkikulttuuria ja luo pohjaa vapaa-ajan asumisen hyvälle tulevaisuudelle. Kannustamme vapaa-ajanasukkaitamme mökkeilemään vastuullisesti viestimällä keinoista, joilla voi lisätä mökkielämän ilmastomyönteisyyttä sekä ekologista, taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä.
Tämän sivun on toteuttanut Laiturilla 3 – vapaa-ajan asumisen energiankulutus ja hiilijalanjälki -hanke, jota rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto ja Mikkelin seutuvaliokunta. EU-rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto. Laiturilla on Etelä-Savon vapaa-ajan asumisen brändi ja tunnus, jonka alla teemme vapaa-ajan asumisen kehittämistyötä. Lue lisää hankkeesta.
Kuvat: Laiturilla ja Visit Saimaa